Gruparea jihadistă Stat Islamic a produs gaz muştar, la Mosul

Teste realizate au confirmat că gruparea Stat Islamic (SI) s-a servit de laboratoarele universității din Mosul, în Irak, pentru a produce arme chimice cu gaz muștar (iperită), a făcut cunoscut Pentagonul marți. Imensa universitate cu clădiri moderne era una dintre cele renumite din Irak, înainte ca jihadiștii să cucerească orașul în 2014.

08 feb. 2017, 06:58
Gruparea jihadistă Stat Islamic a produs gaz muştar, la Mosul

Universitatea a fost eliberată luna trecută de forțele de securitate irakiene care dețin în prezent controlul asupra întregii zone de est a orașului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, căpitanul de marină Jeff Davis, analiza eșantioanelor prelevate la fața locului a arătat că SI a utilizat laboratoarele univeristății pentru a produce o variantă de iperită. Această substanță sub formă de pudră era apoi utilizată de jihadiști pentru a produce arme rudimentare.

Citeşte şi Parisul şi Londra cer Washingtonului să mărească presiunea asupra SI

Substanța obținută nu avea prea mare legătură cu teribilul gaz muștar utilizat în Primul Război Mondial, a precizat căpitanul Jeff Davis. Aceasta era „destinată mai mult să irite pielea, ca o arsură de soare (…), în loc să fie mortală”, a precizat el. „Nu avem niciun indiciu că a ucis într-adevăr pe cineva”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Înainte de ofensiva forțelor irakiene, jihadiștii și-au mutat instalațiile de producție, a mai spus el.

Forțele irakiene sunt pe punctul de a asigura securitatea zonei de est a orașului Mosul pe care au eliberat-o după trei luni de lupte cu gruparea Stat Islamic.


loading...