Grupul rus Rosneft cere plata anticipată în ruble pentru produsele sale petroliere

Cel mai important grup petrolier rus, Rosneft, a oferit produse petroliere de la rafinăriile sale pentru încărcare în perioada mai-iunie, într-o licitaţie care necesită plata anticipată în ruble, anunţă Reuters.

27 apr. 2022, 10:20
Grupul rus Rosneft cere plata anticipată în ruble pentru produsele sale petroliere

Rusia încearcă să compenseze impactul sancţiunilor occidentale impuse ţării în urma invadării Ucrainei. Preşedintele Vladimir Putin a cerut cumpărătorilor de gaze vândute de grupul Gazprom să plătească în ruble. Cum multe state l-au refuzat, au apărut şi primele consecinţe. Rusia a întrerupt livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria. Gazprom a afirmta că livrările vor fi oprite până când plățile vor fi efectuate.

Pe de altă parte Ungaria primește gaz rusesc conform contractului cu Gazprom, prin Bulgaria și Serbia. Gazprom a informat Ungaria că transporturile de tranzit prin Bulgaria sunt tratate separat. Polonia a declarat în repetate rânduri că nu va fi de acord cu cererea Rusiei de a plăti în ruble gazul.

Rosneft a mers pe urmele ordinelor lui Putin către Gazprom şi a cerut plata anticipată în proporţie de 100% şi conversia plăţii în ruble pentru achiziţia petrolului său, scrie news.ro.

Săptămâna trecută, Rosneft a oferit 6,5 milioane de tone de ţiţei prin licitaţii, pentru încărcare în perioada mai-iunie, solicitând pentru prima dată plata anticipată integrală în ruble. Cu toate acestea, nu a reuşit să asigure vânzări, deoarece termenii s-au dovedit greu de respectat, au spus surse Reuters.

Chiar şi aşa, Rosneft a cerut aceleaşi condiţii pentru volumele de produse petroliere, au spus surse Reuters care citează documentele de licitaţie.

De asemenea, compania a oferit cumpărătorilor opţiunea, acolo unde nu este posibil să plătească în ruble, să plătească în yuani chinezeşti, dolari americani, euro, dirhami din Emiratele Arabe Unite şi lire turceşti, au spus sursele. Aceste opţiuni, însă, ar fi supuse negocierii şi ar putea fi refuzate de Rosneft.

Au fost invitate licitaţii pentru aproximativ 2 milioane de tone de păcură şi motorină, 1,4 milioane de tone de nafta şi 1 milion de tone de motorină marină, au adăugat traderii.

Licitaţiile s-au încheiat pe 25 aprilie, iar rezultatele ar trebui anunţate cel târziu pe 13 mai, au precizat sursele.

Majoritatea volumelor de produse petroliere de la Rosneft încărcate în 2022 au fost vândute cumpărătorilor prin contracte pe termen, dar recent mulţi dintre aceştia au decis să reducă cumpărarea de produse petroliere ruseşti pe fondul precauţiei cu privire la sancţiunile occidentale şi la problemele legate de plăţi şi transport.

Uniunea Europeană nu a impus încă o interdicţie a importurilor de produse petroliere din rafinăriile ruseşti, dar ia în considerare opţiunile de reducere a importurilor de petrol rusesc, ca parte a sancţiunilor pentru invazia Ucrainei, pe care Rusia o numeşte ”operaţiune militară specială”.


loading...
Partenerii noștri