Gustarea de post din cauza căreia ai putea să îți petreci sărbătorile în spital! Este otravă curată

În urmă cu câteva zile a început Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante și mai lungi posturi din an, pe care foarte mulți români îl țin. Timp de 40 de zile, oamenii înlocuiesc carnea și produsele de origine animală cu produse vegetale. Însă, printre acestea se ascund și mici gustări, bune la gust, dar care sunt adevărate bombe pentru organism.

17 nov. 2023, 13:41
Gustarea de post din cauza căreia ai putea să îți petreci sărbătorile în spital! Este otravă curată
Gustarea de post din cauza căreia ai putea să îți petreci sărbătorile în spital!

Gustarea de post din cauza căreia ai putea să îți petreci sărbătorile în spital! Unul dintre aceste produse este celebrul pate de post care, de fapt, este otravă curată pentru că, în general conține între 5 și 10 E-uri sau alți aditivi și coloranți artificiali.

Citește și Cele mai gustoase și pufoase gogoși de post! Rețeta care îți va îndulci Postul Crăciunului

Gustarea de post din cauza căreia ai putea să îți petreci sărbătorile în spital!

Specialiștii le recomandă românilor să citească cu atenție etichetele produselor atunci când le achiziționează din supermarket-uri pentru că dacă sunt consumate pe perioade îndelungate, pot îmbolnăvi.

”Pateurile vegetale din comerț conțin multe E-uri, conţin apă, ulei vegetal hidrogenat (margarină) sau nehidrogenat, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muştar, arome, adaosuri codificate sau mai multe tipuri de E-uri. Glutamatul monosodic E 621 este un potențiator de aromă, poate crea dependență, stimulând apetitul, și poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, astm, dar poate declanșa și Alzheimer sau Parkinson”, explică specialiștii din cadrul DSVSA Iași, potrivit BZI.

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), unul dintre pateurile cele mai consumate în perioada postului, conține agent gelatinizat, ulei de floarea soarelui, proteină de soia, amidon de grâu, polifosfați, potențiator de aromă (glutamat monosodic), antioxidanți (ascorbat de sodiu), acid citric, colorant.

De asemenea, specialiștii avertizează că o altă marcă de pate de post conține amidon de grâu, polifosfați E-452, emulsifiant steroli vegetali, esteri mono, digliceride – E 471, agenţi de îngroşare – caragenan E-407, clorura de potasiu – E 508, glutamat monosodic E-621, antioxidanți asorbat de Na – E301, caramel E-150.

”În general, produsele la borcan sunt mai bune pentru consum. Produsele în recipienți tip OMNIA, respectiv zacusca de fasole, nu conțin E-uri. Fasolea bătută la recipient metalic conține E-uri”, au mai transmis specialiștii din Iași.

Alimentele care să nu lipsească de masa celor care țin postul Crăciunului

Medicul nutritionist Virgiliu Stroescu recomandă ca în perioada de post să consumați leguminoasele, precum fasole, mazăre, năut, linte. Sunt alimente bogate în proteine vegetale, dar și fibre esențiale pentru organism, foarte sănătoase, scrie Gandul.

De asemenea, din alimentația celor care țin post nu trebuie să lipsească soia, ciuperci, tofu, dar și semințele, precum chia, susan, in, semințe de dovleac ori floarea soarelui, nucile, alunele de pădure, migdale, caju ori fistic.

Citește și Ce conține smântâna Pilos care se vinde la Lidl, în România