Guvern: Activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă, considerată experienţă profesională

Guvernul a completat și modificat miercuri statutul personalului voluntar din serviciile de urgență, astfel încât activitatea acestuia să fie considerată experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă este realizată în domeniul studiilor absolvite.

18 mai 2016, 18:01
Guvern: Activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă, considerată experienţă profesională

Guvernul stabilește că una dintre condițiile minime pentru a avea un parcurs profesional al voluntarului în situații de urgență este absolvirea obligatorie a unui curs de inițiere servant pompier, în maximum un an de la încheierea contractului de voluntariat.

„După absolvirea acestui curs obligatoriu, în funcție de specializare, pentru a evolua profesional, trebuie absolvite alte cursuri de formare profesională. De exemplu, pentru a putea ocupa un post de conducător autospeciale într-un serviciu de voluntariat de situații de urgență este obligatorie absolvirea unui curs de mecanic utilaj iar, ulterior, după minim un an, a unui curs de conducător autospeciale”, se precizează într-un comunicat al Executivului.

Parcursul profesional al voluntarului este confirmat de certificatul nominal de voluntar, arată Executivul.

„Voluntariatul se desfășoară în baza unui contract, încheiat în scris între voluntar și beneficiarul voluntariatului. Primul contract de voluntariat cuprinde o perioadă de probă de 3-6 luni, care se finalizează prin teste și verificări practice, susținute în prezența unei comisii”, mai informează sursa citată.