Guvernatorul Băncii Angliei, previziuni sumbre privind preţurile la alimente: „Vor fi apocaliptice. Situaţia se înrăutăţeşte!”

Andrew Bailey, Gguvernatorul Băncii Angliei, face previziuni sumbre privind preţurile la alimente. Acesta spune că se simte "neajutorat" în contextul creşterii galopante a inflaţiei.

17 mai 2022, 19:45
Guvernatorul Băncii Angliei, previziuni sumbre privind preţurile la alimente: „Vor fi apocaliptice. Situaţia se înrăutăţeşte!”

Guvernatorul Băncii Angliei, previziuni sumbre privind preţurile la alimente. Andrew Bailey a reacţionat în urma criticilor potrivit cărira Banca a acționat prea lent pentru a combate inflația.

„Nu putem prezice lucruri precum războaiele – acest lucru nu este la îndemâna nimănui”, a spus el, potrivit Sky News.

Guvernatorul Băncii Angliei: Preţurile alimentelor vor fi apocaliptice

Andrew Bailey consideră că războiul din Ucraina a împins în sus prețurile energiei, care sunt cel mai mare motor al inflației – în timp ce blocarea Shanghaiului a exacerbat creșterile costului bunurilor din cauza efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare.

Citeşte şi Economia României DUDUIA până să înceapă războiul! România, cea mai mare creștere economică în primele 3 luni din 2022 din EUROPA!

Bailey a spus că Banca Angliei a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care vor părăsi piața muncii după ce amenințarea pandemiei s-a îndepărtat, ceea ce duce la un deficit de forță de muncă care afectează inflația.

Indicele prețurilor de consum (IPC), care măsoară inflația, a atins 7% în martie și se așteaptă să treacă de 10% în cursul acestui an.

Bailey a declarat că prețurile în creștere la alimente reprezintă o mare îngrijorare pentru banca centrală, în condițiile în care Ucraina se luptă să scoată din țară rezervele de grâu și ulei de gătit.

„Factorul de risc al inflației în legătură cu care voi părea mai degrabă apocaliptic este cel alimentar”, a spus el.

Oficialul a spus că a vorbit cu ministrul ucrainean de finanțe la Washington la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea să planteze culturi în această primăvară, dar nu au „nicio modalitate” de a le expedia în afara țării.

„Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate scoate în acest moment. După cum stau lucrurile în acest moment, situația se înrăutățește. Și aceasta este o îngrijorare majoră, majoră. Și nu este doar, trebuie să vă spun, o îngrijorare majoră pentru această țară – este o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare.”, a mai spus oficialul Băncii, potrivit stiripesurse.

De asemenea, Bailey a avertizat că șomajul va crește pe măsură ce inflația se va accentua. El a spus că prețurile vor fi în cele din urmă reduse de un „șoc” asupra veniturilor reale, care „va avea un efect asupra cererii interne și va reduce activitatea”.

„Mi-e teamă că se pare că va crește șomajul”, a adăugat el.

Citeşte şi România a avut luni cel mai mare preţ la energie, conform pieţei pentru ziua următoare (PZU)