Război în Ucraina. Rusia a cucerit 0,1% din teritoriul Ucrainei, dar a pierdut 100.000 de oameni

Luptele intense şi brutale de-a lungul unei linii de front din ce în ce mai statice au lăsat oraşe în ruine şi au dus la creşterea numărului de morţi de ambele părţi, deşi pierderile ruseşti, în special, sunt substanţiale.
Mircea Filipescu
24 mai 2023, 09:56
Război în Ucraina. Rusia a cucerit 0,1% din teritoriul Ucrainei, dar a pierdut 100.000 de oameni
Rusia a luat cu asalt Kievul. Armata lui Putin a lansat un atac aerian de o intensitate excepțională. Civilii au primit ordin să se adăpostească

Între decembrie 2022 şi mai 2023, trupele ruseşti au reuşit să captureze doar câteva sute de kilometri pătraţi de teritoriu în Ucraina, iar Moscova a plătit un preţ enorm, în morţi şi răniţi, pentru aceste câştiguri limitate. SUA estimează că, în această perioadă, forţele lui Putin au suferit peste 100.000 de pierderi pe câmpul de luptă, scrie Business Insider.

Ofensiva rusă care a început la sfârşitul anului trecut s-a stins în mare parte la câteva luni după începerea noului an şi are ca rezultat doar câştiguri limitate, care au fost obţinute cu un preţ foarte mare pentru forţele care luptă în războiul Kremlinului din Ucraina.

O hartă publicată de Business Insider arată cât de puţin teren au câştigat forţele ruseşti în cinci luni, cu preţul a 100.000 de morţi şi răniţi. În perioada de cinci luni dintre 2 decembrie 2022 şi 2 mai 2023, forţele ruse au cucerit aproximativ 870 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul Ucrainei, ceea ce reprezintă 0,1 la sută din întreaga ţară, a stabilit o analiză Business Insider pe baza estimărilor furnizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington.

Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner: „Cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume”
Rusia duce un război în Ucraina de aproape 15 luni. Luptele intense şi brutale de-a lungul unei linii de front din ce în ce mai statice au lăsat oraşe în ruine şi au dus la creşterea numărului de morţi de ambele părţi, deşi pierderile ruseşti, în special, sunt substanţiale.

În această perioadă, forţele ruseşti, atât trupe regulate, cât şi mercenari suplimentaţi cu deţinuţi, au suferit peste 100.000 de pierderi, a dezvăluit un oficial de rang înalt de la Casa Albă la începutul lunii mai. Acest bilanţ uluitor include 20.000 de soldaţi ucişi şi alţi 80.000 de răniţi, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby. Bilanţul subliniază că planul liderului rus Vladimir Putin a fost de a încerca să copleşească forţele de apărare ale Ucrainei cu mase de soldaţi slab pregătiţi şi dispensabili, trimişi în faţă în atacuri în valuri umane.

În noiembrie 2022, şeful Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, estima că Moscova a suferit peste 100.000 de pierderi de la invazia din februarie. Ultimele estimări arată că Ucraina a avut nevoie doar de cinci luni pentru a provoca pagube la fel de mari ca în lunile anterioare şi pentru a dubla numărul de victime în rândul armatei invadatoare.

De asemenea, Kirby remarca, la începutul lunii mai, că jumătate dintre soldaţii ruşi care au murit sunt mercenari şi foşti deţinuţi din faimoasa organizaţie paramilitară Wagner, care a jucat un rol-cheie în luptele pentru cucerirea oraşului Bahmut, devastat de război – cea mai lungă şi mai sângeroasă bătălie din campania Moscovei. Forţele susţinute de Kremlin – care includ armata regulată a Rusiei şi Wagner – au petrecut luni de zile obţinând câştiguri treptate în Bahmut şi în jurul acestuia. Duminică, aceste forţe au susţinut că au cucerit în totalitate oraşul devastat, deşi pretinsa lor victorie a fost contestată de Ucraina, care a făcut în schimb unele progrese de-a lungul flancurilor oraşului.

Bahmut este unul dintre cele două oraşe pe care Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene le evaluează în prezent ca fiind puncte focale majore în cadrul luptelor, celălalt fiind suburbia Marinka din Doneţk. Într-o actualizare de luni comunicată pe Facebook, Statul Major General a scris că Rusia îşi concentrează principalul efort de război în zonele din jurul acestor două oraşe, iar alte puncte fierbinţi sunt în apropiere de Avdiivka, Lîman şi Kupiansk.

Se dau lupte grele la Bahmut, Ucraina mai controlează doar o părticică din oraş. Zelenski, pe front la Doneţk
Între timp, Ucraina se află în etapele finale de pregătire pentru o contraofensivă mult aşteptată, care vizează eliberarea teritoriului ocupat în regiunile din est şi sud. Nu este clar când, mai exact, ar putea începe contraofensiva, dar experţii militari spun că depinde de integrarea blindatelor grele occidentale – cum ar fi tancuri şi vehicule de luptă pentru infanterie – care au fost trimise de SUA şi aliaţii din NATO.

Dacă această contraofensivă ucraineană va avea succes, Kievul s-ar putea bucura de inversarea unora dintre câştigurile limitate pe care forţele ruseşti le-au obţinut pe parcursul celor cinci luni de la începutul acestui an. Dar chiar şi cu armament avansat din partea partenerilor occidentali ai Ucrainei, există întrebări cu privire la cât de mult poate realiza Ucraina în mod realist. Unii oficiali ucraineni de rang înalt au avertizat cu privire la supraestimarea posibilităţilor contraofensivei mult aşteptate, preferând să fie mai rezervaţi, notează Business Insider.

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!