Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru liberalizarea pieţei energiei electrice

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind energia electrică şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energetic.

RomaniaTV.net
16 mart. 2012, 14:10
Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru liberalizarea pieţei energiei electrice

„Rolul acestei legi este extrem de important pentru ceea ce înseamnă dereglementarea pieţei şi pentru buna desfăşurare a activităţilor din acest domeniu. Adoptarea ei este şi o precondiţie pentru buna desfăşurare a Acordului încheiat cu FMI, CE şi BM”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, la briefingul de presă susţinut la Palatul Victoria.

În ceea ce priveşte protecţia consumatorilor de energie electrică, proiectul de lege stabileşte înfiinţarea unei comisii de soluţionare a disputelor, ca organism independent organizat în cadrul ANRE, care va soluţiona disputele între participanţii la piaţa de energie electrică.

De asemenea, în proiectul de lege se prevede adoptarea de legi speciale care să stabilească categoriile de consumatori de energie consideraţi clienţi vulnerabili, precum şi facilităţi de care aceştia pot beneficia.

„În scopul asigurării unei protecţii reale a clienţilor finali de energie electrică de eventualele practici abuzive ale prestatorilor de servicii, se prevede înăsprirea regimului de sancţionare a contravenţiilor, cuantumul amenzilor fiind mărit de până la zece ori pentru anumite încălcări ale prevederilor legale. Amenzile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri a operatorului economic”, a precizat ministrul Economiei.

Tot la acest capitol se înscrie şi garanţia acordată clienţilor finali privind  schimbarea furnizorului de energie electrică în termen de trei săptămâni, în baza unor proceduri transparente. Totodată, furnizorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia clienţilor puncte unice de contact pentru informarea cu privire la drepturile lor şi la soluţionarea unor eventuale dezacorduri.

Referitor la independenţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, preşedintele Autorităţii, Iulius Dan Plaveti, a declarat că proiectul de lege stipulează că ANRE se organizează şi funcţionează ca autoritate administrativ autonomă cu personalitate juridică şi patrimoniu propriu. Totodată, ANRE va prezenta anual rapoarte de activitate Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei, Agenţiei de Cooperare a Reglementărilor în Domeniul Energiei şi Comisiei Europene.

Tarifele reglementate vor fi eliminate până la sfârşitul anului 2013, pentru clienţii non-casnici, şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici.