Guvernul a adoptat Strategia naţională privind reducerea emisiilor de carbon

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri Strategia naţională privind schimbările climatice şi creşterea economică bazată pe emisii reduse de carbon şi Planul national de acţiune 2016-2020 privind schimbările climatice.
Iulian Tudor
05 oct. 2016, 14:00
Guvernul a adoptat Strategia naţională privind reducerea emisiilor de carbon

O serie de măsuri pentru prevenirea și reducerea poluării aerului au fost stabilite printr-un proiect de lege adoptat miercuri de Guvern.

Concret, proiectul de act normativ include prevederi și noi cerinței tehnice pentru operatorii economici din domeniu, care au scopul să limiteze cantitățile de vapori de benzină emiși în atmosferă în timpul depozitării, încărcării, descărcării și distribuției acestui carburant de la terminale la stațiile de distribuție, precum și în timpul alimentării autovehiculelor la stațiile de benzină.

Proiectul de lege actualizează și adaptează legislația națională cu noile reglementări introduse în Directivele europene privind controlul emisiilor de compuși volatili rezultați din depozitatea și transportul carburanților, precum și în timpul alimentării autovehiculelor la stațiile de benzină.

Astfel, se introduce prevederea potrivit căreia statele membre se asigură că eficiența de captare a vaporilor de benzină emiși în timpul funcționării sistemelor de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a este mai mare sau egală cu 85 %, conform certificatului furnizat de producător și este testată cel puțin o dată pe an, în scopul adaptării la progresele tehnice. De asemenea, actul normativ precizează responsabilitățile operatorilor economici din domeniu și atribuțiile autorităţilor competente cu verificarea punerii în aplicare a măsurilor cuprinse în proiectul de lege.

Agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniu vor avea obligația instalării echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzină şi a echipamentelor de monitorizare a emisiilor. Aceste investiţii se vor face eşalonat, până la data de 31.12.2018. Până cel târziu la data de 31 decembrie 2018, orice staţie de benzină construită înainte de data de 1 ianuarie 2012 sau pentru care s-a acordat un certificat de urbanism, o autorizaţie de construire ori o autorizaţie de funcţionare înainte de această dată, cu o cantitate totală anuală tranzitată mai mare de 3.000 mc/an, trebuie să fie echipată cu sistem de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a. Adaptarea infrastructurii existente și instalarea echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzină atunci când stația este supusă unei renovări majore la sistemul de alimentare conduce la reducerea în mod semnificativ a costurilor.

Punerea în aplicare a măsurilor cuprinse în proiectul de lege vor contribui la prevenirea și reducerea poluării aerului cauzată de emisiile de compuși volatili până la niveluri la care efectele dăunătoare asupra mediului sunt minimalizate.
La intrarea în vigoare a proiectului de lege adoptat astăzi de Guvern se abrogă HG nr. 568/2001 privind stabilirea cerințelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuși organici volatili rezultați din depozitarea, încărcarea, descărcarea și distribuția benzinei la terminale și la stațiile de benzină.

Tot în scopul asigurării calității aerului, printr-o Hotărâre adoptată astăzi, Guvernul a dublat fondurile destinate realizării acțiunilor multianuale pentru Programul de dezvoltare și optimizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului și a extins perioada de realizare a Programului. Astfel, din Fondul pentru mediu vor fi alocate 100 de milioane de lei pentru perioada 2011-2020 (inițial perioada de derulare a programului era 2011-2016), sub formă de finanțare nerambursabilă, în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ale Administrației Fondului pentru Mediu, aprobate anual.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) a fost înființată în scopul punerii în aplicare a obiectivelor de prevenire, reducere și eliminare a oricăror efecte adverse asupra sănătății omului și mediului. Rețeaua este formată din stații de monitorizare, laboratoare de analize și centre județene de colectare și prelucrare a datelor, echipate cu aparatura necesară pentru efectuarea măsurătorilor continue ale compușilor cu efecte nocive asupra sănătății populației sau mediului. Rețeaua asigură transmiterea on-line a concentrațiilor determinate în stațiile de monitorizare către centrele județene de colectare și prelucrare a datelor, în vederea informării publicului și aplicării cu promptitudine a măsurilor de îmbunătățire a calității aerului, precum și pentru utilizarea lor în elaborarea rapoartelor solicitate de instituțiile și organismelor europene.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Președinte de secție de votare, ridicat de poliție pentru racolare de minori
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Amendă de 700 de euro pentru turiști, într-o destinație preferată de români. Reguli vestimentare stricte
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
E ȘTIREA momentului: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Rolul și atribuțiile președintelui României. Ce ne arată Constituția României
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile