Guvernul a adoptat Strategia „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi”.Ce facilităţi primesc peste 750.000 de români

Guvernul a adoptat, miercuri, Strategia naţională ''O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi'' pentru perioada 2016-2020 şi Planul operaţional, care se adresează unui număr de peste 752 de mii de persoane cu dizabilităţi.
Alina Costache
14 sept. 2016, 14:53
Guvernul a adoptat Strategia

„Guvernul va stimula participarea activă a persoanelor cu dizabilităţi la viaţa comunităţii prin creşterea accesibilităţii la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, a calităţii serviciilor sociale şi printr-o mai bună monitorizare a respectării drepturilor acestora, conform Strategiei naţionale pentru perioada 2016-2020 şi Planului operaţional privind implementarea acestei strategii, aprobate în şedinţa de miercuri a Executivului”, se arată într-un comunicat de presă remis presei. 

Potrivit sursei citate, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi va fi posibilă prin accesul la servicii integrate de sprijin (sociale, de sănătate, educaţionale) de calitate, dezvoltate la nivelul comunităţilor în care domiciliază. Reducerea situaţiilor de discriminare multiplă, a ponderii persoanelor cu dizabilitate aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială se va putea realiza prin creşterea competenţelor acestora, a valorii adăugate a muncii lor, dar şi printr-o mobilizare a instituţiilor publice, sectorului privat şi neguvernamental în susţinerea procesului de implementare a strategiei.

Strategia se focalizează pe opt direcţii principale de acţiune, şi anume: accesibilitate, participare, egalitate, ocuparea forţei de muncă, educaţie şi formare profesională, protecţie socială, sănătate şi statistici şi colectarea datelor. Măsurile sunt structurate pe obiective specifice, cu termene concrete de realizare, între acestea numărându-se adaptarea serviciului de urgenţă pentru a putea fi accesat şi de persoanele cu dizabilităţi, stabilirea cadrului legislativ necesar şi a unor standarde minime şi instrucţiuni pentru accesul la sistemul public de transport, crearea de servicii de sprijin pentru asigurarea exercitării capacităţii juridice, realizarea de campanii de conştientizare şi sensibilizare a opiniei publice pentru combaterea stereotipurilor negative şi încurajarea participării depline a persoanelor cu dizabilităţi la viaţa în comunitate, precum şi dezinstituţionalizarea în etape a persoanelor cu dizabilităţi din centrele rezidenţiale de tip vechi, în paralel cu dezvoltarea de servicii specifice pentru această categorie de persoane.

Strategia şi Planul operaţional aferent vizează asigurarea unui cadru normativ în ceea ce priveşte promovarea principiilor şi obiectivelor Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, pentru perioada 2016-2020.

Monitorizarea implementării Strategiei va fi realizată la nivel naţional de Agenţia naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), metodologia şi instrumentele de monitorizare urmând să fie aprobate prin ordin al ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la propunerea ANPD, în termen de 120 de zile de la aprobarea Strategiei. ANPD va elabora anual un raport privind stadiul implementării Strategiei, care va fi publicat în al doilea trimestru al anului următor pentru anul precedent, iar o primă etapă de evaluare este prevăzută pentru sfârşitul anului 2017.

Măsurile incluse în Strategie şi în Planul operaţional aferent se adresează unui număr de peste 752 de mii de persoane cu dizabilităţi, câte erau înregistrate în iunie 2015 conform datelor statistice oficiale comunicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV). Dintre acestea, 97,7% sunt în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent, iar 2,3% sunt asistate în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi.

Resursele financiare necesare implementării Strategiei provin, în principal, din fonduri de la bugetul de stat, fonduri de la bugetele locale şi fonduri europene, scrie Mediafax. 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care vor un credit ipotecar fără avans. Cum poți face asta la cele mai importante bănci. E nevoie de card la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING sau Raiffeisen?
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Câţi bani pierzi dacă stai o săptămână în concediu medical la un salariu de 5.000 de lei? Calcul exact
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Semnal periculos din Rusia: Terenul e pregătit pentru un nou conflict. Cine urmează
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african