Guvernul a ajuns la un acord cu Bruxelles-ul pentru a nu pierde banii din PNRR pentru depăşirea ţintei de deficit în 2023 şi 2024

Guvernul a ajuns la o înţelegere informală cu Comisia Europeană pentru a evita declanşarea unei proceduri de suspendare a unor fonduri UE destinate României, parte din calendarul multianual şi PNRR, potrivit unor surse citate de Profit.ro.

18 iul. 2023, 09:06
Guvernul a ajuns la un acord cu Bruxelles-ul pentru a nu pierde banii din PNRR pentru depăşirea ţintei de deficit în 2023 şi 2024

Guvernul a ajuns la un acord cu Bruxelles-ul pentru a nu pierde banii UE. Deşi Comisia a fost de acord să nu activeze suspendarea de fonduri din PNRR, deficitul bugetar din acest an trebuie totuşi redus faţă de cel de anul trecut, urmând ca în 2024 să continue cu o scădere mai consistentă.

De asemenea, Guvernul trebuie să adopte măsuri fiscale de corecţie, respectiv creşteri de taxe, care să asigure Bruxelles-ul că deficitul va rămâne pe o traiectorie decendentă.

Citește și: Sebastian Burduja, anunțul momentului despre PNRR. ”Vom recupera toate întârzierile. Trebuie să accelerăm foarte mult ritmul”

Reducerea de deficit trebuie să fie una structurală, astfel că trebuie majorate taxe şi impozite care se regăsesc în veniturile statului anual, nu ocazional, conform Profit.ro.

Guvernul are libertate în ceea ce priveşte măsurile care ar trebui luate. Potrivit informaţiilor Profit.ro, la nivel de Comisie este agreat ca statul să aleagă din măsurile fiscale propuse în studiul Băncii Mondiale, realizat pentru România ca parte a PNRR.

Citește și: Marcel Ciolacu anunţă o nouă discuţie în Coaliţie pentru măsuri fiscale: Nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra pe ce ne-am asumat în PNRR

Nu este clar, însă, ce vor decide guvernanţii în negocierile politice, în contextul în care pe lista de măsuri vehiculate se află, pe lângă cele propuse de BM, şi alte creşteri de taxe, cum este majorarea accizelor pentru tutun şi alcool, în pofida calendarului de creşteri stabilit anul trecut cu industria.