Guvernul a aprobat Strategia naţională pentru sănătatea mintală a copilului şi adolescentului, orientată spre prevenţie

Guvernul a aprobat marţi Strategia națională pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016-2020, care pune accent pe componenta de prevenire a tulburărilor mintale în rândul acestui segment de populație, spre deosebire de sistemul public actual de servicii în acest domeniu, orientat mai mult spre curativ, în detrimentul prevenției.
Filip Stan
29 nov. 2016, 14:39
Guvernul a aprobat Strategia naţională pentru sănătatea mintală a copilului şi adolescentului, orientată spre prevenţie

Strategia națională pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016-2020 urmărește reducerea riscurilor și incidenței problemelor și tulburărilor de sănătate mintală în rândul copiilor și al adolescenților, iar în cazul celor cu risc sau cu tulburări de sănătate mintală – o funcționare adaptată în societate, pe cât posibil în mod activ și independent, precum și refacerea echilibrului grupului social, familial și profesional în care aceștia trăiesc.

Elementul central al strategiei îl reprezintă crearea unui sistem integrat medico-socio-educațional care să pună accentul pe persoană și nu pe pacient, și care să asigure sprijin personalizat fiecărui copil sau adolescent expus diferitelor riscuri asociate tulburării de sănătate mintală. În acest scop, sunt stabilite trei arii de acțiune identificate ca prioritare de către Centrul Național pentru Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA), și anume:

  • Conștientizarea și informarea populației cu privire la starea de bine și dezvoltarea socio-emoțională a copiilor și adolescenților;
  • Prevenția și depistarea timpurile a dificultăților socio-emoționale și comportamentale ale copiilor și adolescenților;
  • Dezvoltarea serviciilor de tratament și intervenții specializate, educaționale și psihologice adresate copiilor și părinților cu tulburări de sănătate mintală.

Citeşte şi Nutrienţi importanţi care îmbunătăţesc sănătatea mintală

„Raportat la prima arie de acțiune, calendarul general pentru implementarea strategiei prevede, începând din 2017, derularea unor campanii naționale, regionale și locale și seminarii educaționale pentru promovarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților, prin parteneriat între sistemul de educație, sistemul de sănătate, sistemul de servicii sociale și sistemul de justiție. Din 2018, sunt prevăzute acțiuni pentru formarea cadrelor didactice, medicilor de familie, medicilor pediatri, medicilor școlari, asistenților medicali comunitari și asistenților sociali, prin dezvoltarea modulelor de psihologie a copilului și a unui curriculum de formare, cu focalizare pe managementul comportamental, dezvoltarea competențelor sociale, emoționale și vocaționale și pe sănătatea mintală a copilului și adolescentului. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de informare pentru procurorii și judecătorii specializați în soluționarea cauzelor cu minori”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

În ceea ce privește prevenția și depistarea timpurile a copiilor și adolescenților cu risc de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, la nivelul CNSMLA este prevăzută, din 2017, crearea și administrarea unei baze de date integrate, pe baza datelor furnizate din sistemul de sănătate, social, educație și justiție, potrivit comunicatului de presă. Screeningul precoce al factorilor de risc cu rol în dezvoltarea tulburărilor de sănătate mintală la copii și adolescenți se va face la nivelul cabinetelor medicului de familie, al cabinetelor medicale școlare și al medicului pediatru, iar identificarea timpurie a dificultăților socio-emoționale și comportamentale se va face la nivelul grădinițelor și al școlilor, cu sprijinul cadrelor didactice și al consilierului școlar, sub coordonarea specialiștilor Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), respectiv, a Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE).

„Sunt prevăzute, de asemenea, o serie de acțiuni specifice orientate spre identificare și intervenția integrată timpurie adresate copiilor cu tulburare de spectru autist, psihopatologiei mamei și psihopatologiei tulburărilor de sănătate mintală la sugar și copilul mic, dar și pentru prevenția și intervenția timpurile în cazul tulburărilor de anxietate, depresiei sau comportamentului agresiv fizic și verbal al copilului și adolescentului”, este menţionat în comunicat.

Pentru dezvoltarea serviciilor de tratament și intervenții specializate, educaționale și psihologice adresate copiilor și părinților cu tulburări de sănătate mintală, este prevăzută întărirea din punct de vedere administrativ a Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA), dezvoltarea în cadrul centrelor de sănătate mintală a serviciilor de evaluare și intervenție în sănătatea mintală a copiilor și adolescenților, înființarea de noi centre de sănătate mintală (de copii sau mixte) în cadrul spitalelor generale sau de monospecialitate în județele în care acestea nu există, dezvoltarea și implementarea intervențiilor educaționale adresate copiilor cu tulburări de sănătate mintală în cadrul grădinițelor, școlilor și unităților de deținere pentru delicvenți juvenili, dezvoltarea serviciilor și intervențiilor complexe adresate copiilor cu tulburări severe de sănătate mintală în cadrul instituțiilor care custodiază minori și dezvoltarea serviciilor specializate în intervenția în situații de criză în cadrul secțiilor și în unitățile de deținere pentru delicvenții juvenili/servicii de probațiune.

„În 2018 va fi elaborat un ghid de proceduri în intervențiile în situații de criză, care va fi promovat online, iar până în trimestrul al III-lea al anului 2019 vor fi implementate proceduri de prevenire și management al comportamentului agresiv pentru toți angajații instituțiilor care custodiază sau supraveghează minori. Finanțarea obiectivelor și acțiunilor se va face în limita fondurilor aprobate anual prin legile bugetare anuale, precum și din fonduri structurale și surse legal constituite.”, se arată în comunicatul Guvernului.

Citeşte şi Un nou studiu subliniază rolul esenţial al aparţinătorilor în cazul adulţilor care trăiesc cu schizofrenie

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor