Guvernul a dat ordinul! Alimente mai ieftine pentru români de sărbători

Guvernul prelungește plafonarea la alimentele de bază! În ședința Guvernului de vineri, ministrul Agriculturii prezintă lista cu noile alimentele incluse la nivel scăzut. Cozonacul, varza murată și usturoiul, vor fi mai ieftine de sărbători.

20 oct. 2023, 11:22
Guvernul a dat ordinul! Alimente mai ieftine pentru români de sărbători
Alimente mai ieftine pentru români de sărbători

Alimente mai ieftine pentru români de sărbători. Guvernul României va lua măsura plafonării adaosului comercial la produsele care sunt considerate ca fiind de bază printr-o Ordonanță de Urgență pentru ca toate lanțurile de magazine din țară să respecte această decizie și să nu existe situații în care retailerii să nu o pună în aplicare.

Citește și Marcel Boloş anunţă amenzi de 4 milioane de lei pentru magazinele care nu au aplicat corect ordonanţa privind plafonarea preţurilor alimentelor de bază

Alimente mai ieftine pentru români de sărbători

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis că în urma aplicării acestor plafonări producătorii din țara noastră nu vor suferi pierderi.

„Produsele agroalimentare în România au TVA de 9%. Producătorii nu vor pierde, pentru că la acele cheltuieli pentru realizarea acestor produse TVA este mai mare. Se va face o compensare. Eu cred că producătorii vor scădea diferenţa de TVA. Facem centre de colectare cu temperatură controlată. Pentru partea de procesare avem 600 de milioane de euro prin Investalim, avem 500 de milioane de euro pe independenţă energetică, pentru că ne dorim foarte mult să scădem costurile cu energia la producători. Sunt proiecte cu intensitate de 100% şi aşteptăm producătorii şi fermierii români să acceseze aceste proiecte”, a declarat în urmă cu câteva zile ministrul Agriculturii.

De la intrarea în vigoare a ordonanței s-au înregistrat scăderi de prețuri la produse cum ar fi pâinea, uleiul şi cartofii, urmate de brânza telemea, mălai, făină albă şi zahăr.

În prezent, adaosul comercial a fost plafonat la:

pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
brânză telemea de vacă vrac,
iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
făină albă de grâu „000” 1 kg;
mălai 1 kg;
ouă găină calibru M 10 bucăţi;
ulei de floarea soarelui 1 litru;
carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
cartofi proaspeţi albi vrac;
zahăr alb tos 1 kg.

Citește și Alimentele de ocolit dacă iei pastile de inimă sau anticoagulante