Guvernul a început notificările. Mulți români sunt vizați de alertă începând cu data de 23 aprilie

Guvernul de la Londra a anunțat introducerea unui nou sistem de alerte de urgență, care va fi testat pe data de 23 aprilie 2023.

20 apr. 2023, 17:55
Guvernul a început notificările. Mulți români sunt vizați de alertă începând cu data de 23 aprilie

Alertă de urgență pe telefoanele mobile din Marea Britanie pe 23 aprilie la ora 15:00, pe care cele două milioane de români din UK o vor primi. Guvernul de la Londra introduce un nou sistem de alerte de urgență. Acest sistem va fi disponibil pentru toți oamenii din Marea Britanie, iar scopul său este să-i avertizeze în caz de urgențe care pun în pericol viața oamenilor. Alertele de urgență vor fi trimise pe telefoanele mobile 4G și 5G, împreună cu un sunet și vibrații timp de 10 secunde, chiar dacă smartphone-urile sunt pe silențios.

Cum va funcționa noul sistem de alerte de urgență
Alertele de urgență vor fi transmise la ora 15:00, iar oamenii vor trebui să dea click pe „OK” pentru a-și putea folosi în continuare telefonul. În cazul șoferilor, aceștia sunt sfătuiți să nu se uite la telefoane până când nu au oprit mașina. Sistemul de alertă de urgență va fi utilizat în situațiile care pun viața oamenilor în pericol, precum inundațiile și incendiile.

Premierul Nicolae Ciucă susține că fermierii români și industria alimentară vor primi sprijin din partea Comisiei Europene: „De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din ţările afectate”

Reacții mixte la introducerea noului sistem de alerte de urgență
Deși unii oameni salută introducerea noului sistem de alerte de urgență, alții sunt îngrijorați că acesta ar putea pune oamenii în pericol. Potrivit unor militanți pentru combaterea violenței domestice, acest test ar putea dezvălui locația telefoanelor secrete ale persoanelor aflate în pericol. În ciuda acestui fapt, Guvernul de la Londra a dat asigurări că a colaborat cu organizațiile care lucrează cu femeile vulnerabile pentru a se asigura că nu sunt afectate în mod negativ de acest test.

„Trebuie să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a menține oamenii în siguranță și avem nevoie ca toată lumea să își joace rolul, iar noul sistem de alerte de urgență este o modalitate prin care putem face acest lucru. Timp de 10 secunde, testul național poate fi incomod pentru unii, dar este important, deoarece data viitoare când îl veți auzi, viața dumneavoastră și acțiunile de salvare a vieții ale serviciilor noastre de urgență ar putea depinde de aceasta”, a explicat Alex Woodman.

Româna, cea mai vorbită limbă străină din multe cartiere din Londra. Regiunile în care sunt cei mai mulți români

Conform ultimului recensământ realizat de Oficiului Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie, româna este cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor după engleză și poloneză. Româna este a doua limbă vorbită, după engleză, în numeroase cartiere din Londra.

Un set de hărți realizate de Oficiul pentru Statistică Națională, folosind date de la recensământul din 2021, arată cartierele cu cei mai mulți români, relatează ziarulromanesc.net

A doua cea mai comună limbă principală după engleză în fiecare cartier:
Barking and Dagenham – română 4,78%
Barnet – persan sau farsi 2,25%
Bexley – română 0,95%
Brent – Gujarati 6,56%
Bromley – portugheză 0,59%
Camden – franceză 2,22%
Croydon – poloneză 1,67%
Ealing – Panjabi 4,88%
Enfield – turcă 5,91%
Greenwich – Nepaleza 2,11%
Hackney – turcă 3,21%
Hammersmith and Fulham – franceză 2,51%
Haringey – turcă 3,76%
Harrow – română 7,54%
Havering – română 2,28%
Waltham Forest – română 3,97%
Redbridge – română 4,31%

De ce este româna a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor
În intervalul 2011-2021, numărul vorbitorilor de română care trăiesc în Anglia și Țara Galilor a avut o creștere explozivă. Concret, limba română era vorbită de 472.000 de persoane (0,8%) în Anglia și Țara Galilor (populație totală 57,7 milioane), potrivit datelor recensământului efectuat în 2021 și publicate pe pagina Oficiului Național de Statistică (ONS), după ce la precedenta analiză a structurii populației, cea din 2011, doar 68.000 de cetățeni au declarat că vorbeau această limbă.

Românii se pregătesc deja de următoarea minivacanță. Ce zile libere îi mai așteaptă în 2023 pe angajați

Practic, în zece ani s-a înregistrat o creștere de aproape șapte ori a numărului de vorbitori de română care trăiesc în Anglia și Țara Galilor, acești sărind într-un clasament al vorbitorilor de limbi străine, alta decât engleza, de pe locul 19 în 2011 direct pe locul 2 în 2021. În 2011, locul vorbitorilor de limba română era deținut de cei care comunică în panjabi, dialect folosit de cetățeni pakistanezi sau indieni din regiunea Panjab.

Astfel, conform datelor ONS, româna este cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor după engleză și poloneză. În Anglia, 466.000 de persoane (0,9%) vorbesc româna, dintre care 159.000 în Londra (1,9%), cei mai mulți vorbitori de română aflându-se în sectorul Harrow din nord-vestul capitalei – 19.000 (7,5%).

Zece la sută dintre români nu vorbesc… româna
De precizat că, așa cum arată date statistice oficiale, numărul persoanelor cu cetățenie română în Anglia și Țara Galilor a fost de 550.000 la recensământul din 2021. Astfel, aproape 10 la sută dintre românii din Anglia și Țara Galilor s-au declarat vorbitori de altă limbă, alta decât româna, cel mai probabil engleză. Menționăm că în această statistică nu sunt cuprinși românii din Scoția și Irlanda de Nord, care au fost contabilizați separat, iar numărul acestora s-ar ridica la cel mult 400.000.

Sociologul Mircea Kivu a explicat pentru „Adevărul” de ce invazia de vorbitori de limbă română în Anglia și Țara Galilor s-a produs după 2011, cu toate că România era în Uniunea Europeană de câțiva ani. „Vorbim de o creștere explozivă a numărului românilor plecați în Marea Britanie fiindcă, după intrarea noastră în UE, autoritățile de la Londra și-au menținut dreptul de a pune niște interdicții de circulație, măsuri care au fost ridicate ceva mai târziu. Acel moment a fost folosit de unii români care s-au decis să plece acolo. Și numărul lor a fost suficient de mare cât să se formeze un adevărat val de plecări. Mai exact, unii români au speculat momentul în care pot pleca în UK pentru a lucra cu acte în regulă”, a precizat sociologul.