Premierul Nicolae Ciucă susține că fermierii români și industria alimentară vor primi sprijin din partea Comisiei Europene: „De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din ţările afectate”

Nicolae Ciucă a afirmat că răspunsul Comisiei Europene arată susținere față de fermierii români și industria alimentară.

19 apr. 2023, 23:18
Premierul Nicolae Ciucă susține că fermierii români și industria alimentară vor primi sprijin din partea Comisiei Europene: „De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din ţările afectate”
Nicolae Ciucp, despre răspunsul CE cu privire la scrisoarea referitoare la cerealele ucrainene

Premierul Nicolae Ciucă afirmă susținerea Comisiei Europene față de fermierii români și industria alimentară, asemănătoare cu cea a Guvernului Românei.

„În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute preşedintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectaţi de exporturile de cereale ucrainene. Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susţine fermierii români şi industria alimentară, aşa cum o facem şi noi, de la nivelul Guvernului. De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din ţările afectate, care va avea o valoare aproape dublă faţă de cel iniţial, aşa cum a cerut şi preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Citește și: Nicolae Ciucă aruncă bomba despre rocada guvernamentală. ”O parte dintre miniştrii PNL nu se vor mai regăsi în viitorul Guvern”

Oficialul a adăugat faptul că „executivul european a promis şi o investigaţie asupra unor produse sensibile, însoţită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie”.

„De prelungirea acestor măsuri excepţionale depinde ajutorul pe care UE îl dă Ucrainei, pe plan comercial. Orice măsură luată unilateral ar fisura unitatea şi solidaritatea europeană cu Ucraina în faţa invaziei ruseşti şi ar avea ca efect diminuarea sprijinului pe care întreg continentul îl dă ţării vecine, atacată în mod neprovocat de Federaţia Rusă. Statele membre nu pot să ia măsuri în mod individual, ci trebuie să se ralieze unei politici europene integrate”, mai spune Nicolae Ciucă.

Citește și: România, noi reguli cu privire la cerealele din Ucraina. Acestea vor fi sigilate pe perioada tranzitării țării și vor avea loc controale vamale

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a dat un răspuns scrisorii țărilor afectate de criza cerealelor din Ucraina, precizând că Comisia va prezenta un al doilea pacher de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200%, pentru fermierii afectați. Aceasta mai precizează și faptul că accesul pe piață pe care l-au acordat Ucrainei și căile de solidaritate ale UE pe care le-au deschis sunt necesare pentru rezistența Ucrainei, în fața războiului, potrivit news.ro.