Guvernul a modificat regulile pentru accesul la plajă. Veste bună înainte de minivacanţa de Rusalii

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat că în cadrul şedinţei de Guvern de joi a fost modificată Hotărârea de Guvern 394/2020, pentru a permite accesul pe plajă şi în cazul persoanelor care nu folosesc şezlonguri.

RomaniaTV.net
04 iun. 2020, 18:05

„Acest acces pe plajă a fost reglementat prin Hotărârea Guvernului 394/2020, în ceea ce priveşte plajele amenajate cu şezlonguri. Pentru a pune în acord aceste prevederi cu reglementările legale care stipulează accesul liber pe plajă în proporţie de 30% pentru persoanele care nu folosesc şezlonguri a fost adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei 3 la Hotărârea 394/2020, astfel încât să fie permis accesul pe plajă şi persoanelor care nu sunt, practic, în cadrul plajelor amenajate cu şezlonguri. Popular spus, pentru cei care doresc să facă plajă la marginea mării fără şezlonguri. Aceste persoane vor trebui să respecte aceleaşi reguli de distanţare socială şi reguli impuse, precum cele pentru persoanele care fac plajă pe şezlonguri”, a precizat Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

Noi reguli pe litoralul românesc. Accesul pe plajă se va face doar cu rezervare

Şeful Cancelariei prim-ministrului a menţionat că în cadrul aceluiaşi proiect de hotărâre a fost introdusă posibilitatea ca măsura izolării la domiciliu pentru persoanele care vin din alte ţări să poată fi relaxată gradual, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice din statele respective.

„Prin această reglementare, la propunerea Institutul Naţional de Sănătate Publică, în urma evaluării unor criterii care să confirme faptul că există un risc scăzut în ţările de provenienţă, la propunerea INSP, cu aprobarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi prin ordin comun al Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne, se pot institui excepţii pentru persoanele care vor fi obligate să respecte măsura izolării la domiciliu. Practic se deschide posibilitatea, odată cu această măsură, ca în cazurile în care se pot relaxa aceste condiţii pentru unele ţări de provenienţă, cetăţenii care se întorc în România să nu mai fie obligaţi la măsura izolării la domiciliu”, a spus Dancă.

Guvernul lasă prosopul mai jos! Orban a anunţat că se revine asupra deciziei de a permite accesul pe plajă doar pe şezlong

Pe 29 mai, premierul Ludovic Orban anunţa că se va veni cu o nouă completare în ceea ce priveşte măsura legată de accesul pe plajă, în sensul de a permite şi prezenţa turiştilor cu cearşaf sau prosop.

„În Hotărârea de Guvern pe care am dat-o privitor la deschiderea plajelor, acolo, într-adevăr am specificat că pe plajele amenajate – pe plajele amenajate, menţionez – accesul se face cu şezlonguri care trebuie să fie la 2 metri (distanţă unul de altul – n.r.). Aici o să facem o revenire pentru că asta nu înseamnă că interzicem ca pe o anumită suprafaţă dintr-o plajă amenajată oamenii care nu au resurse financiare să-şi achiziţioneze şezlongul cu cât e, 8 – 10 lei, să poată să vină cu prosopul, cu cearşaful”, a explicat Ludovic Orban.