Guvernul a publicat ordonanța de urgență privind taxarea și reglementarea jocurilor de noroc

Ministerul Finanțelor a publicat, marți seară, ordonanța de urgență prin care va reglementa și va taxa suplimentar jocurile de noroc pentru a finanța deficitul bugetar.

03 oct. 2023, 22:19
Guvernul a publicat ordonanța de urgență privind taxarea și reglementarea jocurilor de noroc

Ordonanța prevede că statul poate acorda licențe doar societăților operatoare de jocuri de noroc înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România.

”Se înființează pe lângă O.N.J.N. o activitate finanțată integral din venituri proprii în conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, astfel cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare. Veniturile proprii se constituie din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați, cu următoarele contribuții anuale:

(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I – 500.000 euro anual;

(ii) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II – 15.000 euro anual;(

iii) jocurile la distanță monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;

Citește și: PSD explică ”Cashul pe înțelesul tuturor”: ”Vei putea să îți cumperi în continuare televizor, frigider, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash/zi”

(iv) organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați, după cum urmează:

Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual
Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual

Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual
Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual

Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual
Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc

Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club
Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:

– 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporțional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe;

– 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024

– 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 și următorii.

Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 5.000 euro anual

Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune: 500.000 euro anual

Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.”, sunt câteva dintre prevederile ordonanței, potrivit Economedia.

Citește și: Bombă în PSD, care încearcă să reglementeze industria jocurilor de noroc! Un ministru social democrat recunoaște că joacă la pariuri sportive