Guvernul britanic propune reguli mai stricte pentru industria jocurilor de noroc

În prezent, nu există restricții privind valoarea pariurilor plasate pe platformele online, ceea ce a atras critici din partea organizațiilor de sănătate mentală și a grupurilor de protecție a consumatorului.

12 mai 2023, 11:11
Guvernul britanic propune reguli mai stricte pentru industria jocurilor de noroc

Guvernul britanic a anunțat o serie de măsuri severe pentru reglementarea jocurilor de noroc, în urma unei evaluări aprofundate a legislației curente. Scopul acestor măsuri este acela de a proteja publicul și de a limita impactul negativ al jocurilor de noroc, care a devenit o problemă de interes național.

Una dintre cele mai semnificative măsuri anunțate este introducerea unei limite la casele de pariuri online. Propunerile actuale ar vedea introducerea unor noi limite pentru pariurile online, cuprinse între 2 și 15 lire sterline, o măsură care ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care oamenii pariază.

În prezent, nu există restricții privind valoarea pariurilor plasate pe platformele online, ceea ce a atras critici din partea organizațiilor de sănătate mentală și a grupurilor de protecție a consumatorului. Într-o încercare de a reduce riscul de dependență de jocuri de noroc și de a proteja consumatorii, guvernul britanic va stabili o valoare maximă a pariurilor care poate fi plasată online.

În plus, guvernul va aborda și problema publicității agresive din industria jocurilor de noroc. Aceasta s-a intensificat în ultimii ani, cu reclame la jocuri de noroc omniprezente pe rețelele sociale, în publicitatea digitală și la televizor. În acest sens, va fi introdus un cadru de reglementare mai strict care să asigure că publicitatea pentru jocuri de noroc nu este direcționată către minori sau către persoanele care au optat să fie excluse de la jocurile de noroc. Publicitatea pentru jocurile de noroc în timpul transmisiunilor sportive în direct reprezintă o mare parte din cheltuielile de marketing ale companiilor de jocuri de noroc și interzicerea acesteia ar putea schimba peisajul publicității în sport.

Aceste schimbări propuse vin în contextul în care aproximativ 2% din populația adultă a Marii Britanii (aproximativ un milion de oameni) este considerată a avea probleme cu jocurile de noroc, potrivit unui raport publicat de Gambling Commission. Această inițiativă are ca scop protecția tinerilor și limitarea accesului acestora la platformele de jocuri de noroc, care pot avea efecte negative asupra dezvoltării lor. Se intenționează să se realizeze verificări mai riguroase ale clienților, cu accent pe evaluarea posibilității acestora de a paria fără a-și pune în pericol bunăstarea financiară.

Pe lângă aceste măsuri, autoritățile britanice intenționează să creeze un nou organism de reglementare independent, care să supravegheze aplicarea acestor reguli. Acesta va avea puterea de a aplica sancțiuni mai severe împotriva companiilor care nu respectă regulamentele, inclusiv amenzi semnificative și retragerea licențelor. Acest nou organism de reglementare va avea puterea de a impune o taxă obligatorie asupra companiilor de jocuri de noroc pentru a finanța cercetarea, educația și tratamentul pentru jucătorii cu probleme.