Cabinetul Cîțu a primit votul în Parlament. Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului

Guvernul Cîțu a primit votul de încredere în Parlament și este învestit. În favoarea noului cabinet au votat 260 parlamentari. Au fost 186 voturi împotrivă.

23 dec. 2020, 18:31
Cabinetul Cîțu a primit votul în Parlament. Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului

Guvernul Cîțu a primit votul de încredere în ParlamentUpdate

. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 23 decembrie, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

Florin-Vasile Cîțu – prim-ministru;
Ilie-Dan Barna – viceprim-ministru;
Kelemen Hunor – viceprim-ministru;
Alexandru Nazare – ministrul finanțelor;
Lucian Nicolae Bode – ministrul afacerilor interne;
Bogdan Lucian Aurescu – ministrul afacerilor externe;
Stelian-Cristian Ion – ministrul justiției;
Nicolae-Ionel Ciucă – ministrul apărării naționale;
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui – ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului;
Virgil-Daniel Popescu – ministrul energiei;
Cătălin Drulă – ministrul transporturilor și infrastructurii;
Nechita-Adrian Oros – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;
Tánczos Barna – ministrul mediului, apelor și pădurilor;
Cseke Attila-Zoltán – ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației;
Cristian Ghinea – ministrul investițiilor și proiectelor europene;
Raluca Turcan – ministrul muncii și protecției sociale;
Vlad Vasile Voiculescu – ministrul sănătății;
Sorin-Mihai Cîmpeanu – ministrul educației;
Ciprian-Sergiu Teleman – ministrul cercetării, inovării și digitalizării;
Bogdan Gheorghiu – ministrul culturii;
Novák Carol-Eduard – ministrul tineretului și sportului.

Update. Guvernul Cîțu a fost învestit. În favoarea noului cabinet au votat 260 parlamentari. Au fost 186 voturi împotrivă. Ca să treacă, guvernul avea nevoie de 228 de voturi.

Știre inițială. Coaliția de guvernare PNL – USR PLUS – UDMR a pus miercuri la Parlament lista miniştrilor Cabinetului Florin Cîţu şi Programul de guvernare. În urma audierilor în comisiile de specialitate, toţi cei 18 miniştri au fost avizaţi favorabil.

Miniștrii care vor face parte din Guvernul Cîţu au fost audiați în comisiile de specialitate din Parlament. Toţi cei 18 miniştri din Guvernul Cîţu au fost avizaţi favorabil.

Premierul desemnat Florin Cîţu a declarat miercuri, în plenul Camerelor reunite, că în acest moment cel mai important lucru e sănătatea românilor şi a dat asigurări că personal va monitoriza obiectivele propuse şi că Executivul nu va propune niciodată obiective care nu pot fi atinse. El i-a asigurat şi pe pensionari şi pe cei care au nevoie de ajutor că ”nu vor fi lăsaţi în urmă”.

”De astăzi România va avea premier şi guvern cu puteri depline. Vă asigur de la început pe toţi că nu am să înşel încrederea dumneavoastră. Eu şi tot Guvernul ne vom face datoria faţă de toţi cetăţenii României, indiferent dacă ne-au votat sau nu. Obiectivul este să trecem cât mai repede peste criza sanitară şi economică. Noul plan de investiţii va fi un motor al creşterii economice. Susţinerea procesului e dublată de un amplu proces de reformă structurală. În realizarea acestor două obiective vor conta două lucruri – timpul şi eficienţa. Când vorbesc de timp mă refer că toate obiectivele echipei mele vor avea termene clare. Cred cu tărie că în acest moment cel mai important lucru e sănătatea românilor. Vă anunţ că personal voi monitoriza obiectivele pe care ni le propunem. Va fi un Guvern de profesionişti. Nu vom propune niciodată obiective care nu pot fi atinse. Adio proiecte propuse care nu au finanţare şi sunt prezentate doar ca declaraţii politice. Mai multă muncă şi mai puţine declaraţii”,a declarat Cîţu.

El a afirmat că ”antreprenorul este un erou”.

Cîţu a dat asigurări că vor fi făcuţi şi mai mulţi paşi pentru debirocratizare, va fi implementat un sistem fiscal mai simplu, mai transparent şi mai eficient.

”În acelaşi timp, coaliţia nu va majora taxe şi impozite. Eforturi vor fi făcute pentru colectare. Aşa cum am menţionat şi în programul de guvernare sistemul fiscal-bugetar va fi adaptat la evoluţia economiei. Îmi propun ca cetăţeanul să fie egal cu statul. (…) Îmi doresc să nu mai fie abuzuri”, a afirmat premierul desemnat..

El i-a asigurat şi pe pensionari şi pe cei care au nevoie de ajutor că ”nu vor fi lăsaţi în urmă”

Premierul desemnat a dat asigurări că România va rămâne ferm angajată în relaţia cu SUA în toate proiectele pe care le avem împreună, militare sau economice.

Citeşte şi: Florin Cîţu, întâmpinat cu aplauze, dar şi huiduieli în plenul Parlamentului. Orban: Să se ducă pe stadion dacă vor să huiduie

 

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 

Toţi cei 18 miniştri din Guvernul Cîţu au fost avizaţi favorabil în comisiile de specialitate

UPDATE:Cristian Ghinea

, propunerea USR PLUS pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost avizat favorabil. Au fost 16 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”.

Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii, a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 13 voturi „pentru” şi 6 „împotrivă”.

Stelian Ion, ministrul propus pentru portofoliul Justiţie, a fost avizat favorabil miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Au fost 41 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă”.

Sorin Cîmpeanu, ministrul propus pentru portofoliul Educaţiei, a fost avizat favorabil miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 20 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi două abţineri.

Virgil Popescu a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate pentru a ocupa portofoliul Energie în viitorul Guvern Cîţu. Au fost 31 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă”.

Lucian Bode a primit aviz favorabil pentru portofoliul de la Interne. Au fost 20 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”.

Nicolae Ciucă a fost avizat la Ministerul Apărării. Au fost 18 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”

Raluca Turcan a primit aviz favorabil la Ministerul Muncii. Au fost 24 de voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.

Eduard Novak, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului. Novak a primit 17 voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”.

Claudiu Năsui, ministrul propus pentru portofoliul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a fost avizat favorabil miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 26 de voturi ”pentru”, 16 ”împotrivă” şi nicio abţinere.

Adrian Oros, ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit miercuri aviz favorabil, au fost 19 voturi pentru şi 12 împotrivă.

Ministrul propus la Sănătate, Vlad Voiculescu, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. El a întrunit 20 de voturi favorabile.

Ministrul desemnat pentru portofoliul Transporturilor, Cătălin Drulă, a primit aviz favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate reunite din Parlament. Drulă a fost validat cu 18 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Au fost 20 voturi pentru, 12 împotrivă.

Cseke Attila a fost avizat favorabil la Dezvoltare Regională, cu 21 voturi „pentru” și 13 voturi „împotrivă”.

Tancsoz Barna, propus la conducerea Ministerului Mediului, a primit aviz pozitiv cu 22 voturi „pentru” și 17 „împotrivă”.

Bogdan Aurescu rămâne la Ministerul de Externe. La audieri a fost azivat favorabil cu 23 voturi pentru, nouă voturi împotrivă și trei abțineri.

Ciprian Teleman a fost avizat favorabil la Ministerul Digitalizării – 20 voturi pentru și 10 impotrivă.

 

Marţi seara, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu candidat pentru funcţia de prim-ministru. El este propunerea de premier a coaliţiei formate din PNL, USR PLUS şi UDMR.

PROGRMUL DE GUVERNARE AL Guvernului Florin Cîţu pentru 2020 – 2024. VEZI AICI DOCUMENTUL 

 

Guvernul Cîţu are în componenţă 9 miniştri de la PNL, 6 de la USR PLUS şi 3 de la UDMR.

Premier: Florin Cîţu

Vicepremieri: Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR)

PNL

Ministerul Finanţelor – Alexandru Nazare

Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode

Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu

Ministerul Energiei – Virgil Popescu

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros

Ministerul Muncii – Raluca Turcan

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă

Ministerul Culturii – PNL – Bogdan Gheorghiu

 

USR PLUS

Ministerul Sănătăţii – Vlad Voiculescu

Ministerul Transporturilor – Cătălin Drulă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea

Ministerul Justiţiei – Stelian Ion

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian Teleman

Șeful Cancelariei Prim-ministrului: Victor Giosan

 

UDMR

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila

Ministerul Mediului – Tanczos Barna

Ministerul Tineretului şi Sportului – Novák Eduárd.

 

Florin Cîțu: „Trecem printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Rolul nostru este să reașezăm economia pe picioarele ei”

Florin Cîțu le-a mulțumit președintelui și partidelor din coaliție pentru încredere și le-a transmis românilor că va face tot ce e posibil pentru a avea o guvernare de lungă durată.

„Mulțumesc, domnule Președinte! Mulțumesc pentru încredere, mulțumesc coaliției de centru-dreapta pentru încredere! Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama și știu perioada dificilă prin care trece România și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul desemnat a afirmat că România trece printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică, și a dat asigurări că, alături de echipa de specialiști cu care va guverna, va reuși să reașeze economia pe picioare.

„În același timp, domnule Președinte, aș vrea să fac o declarație fermă astăzi aici. România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români, și să reașezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă.

Vin în fața dumneavoastră cu o echipă de profesioniști. În același timp, fiecare minister și fiecare ministru va avea obiective clare din partea Prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire.

Și nu în ultimul rând, domnule Președinte, vă asigur de un parteneriat transparent și onest, pentru că împreună avem același obiectiv, dezvoltarea României. Mulțumesc!”, a mai spus Florin Cîțu.

Citeşte şi: Florin Cîțu, desemnat premier al României. Klaus Iohannis a semnat decretul