Florin Cîțu, desemnat premier al României. Klaus Iohannis a semnat decretul

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat premier pe Florin Cîțu, propunerea coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR.

22 dec. 2020, 22:00

UPDATE

. Klaus Iohannis a semnat marţi seara decretul prin care îl desemnează pe  Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu premier, marţi seara. Acesta are la dispoziţie 10 zile să formeze guvernul, dar după consultări, liderii coaliţiei au spus că miercuri seara Executivul va fi votat.

Declarații Klaus Iohannis:

„Bună seara! Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu formațiunile reprezentate în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze și s-au cristalizat.

Între timp, o coaliție formată din PNL, USR-PLUS și UDMR a fost formalizată și a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României, și astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formațiunilor care formează coaliția de centru-dreapta s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru poziția de Prim-ministru. Așadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de Prim-ministru”, a spus Iohannis.

Florin Cîțu: „Mulțumesc, domnule Președinte! Mulțumesc pentru încredere, mulțumesc coaliției de centru-dreapta pentru încredere!

Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama și știu perioada dificilă prin care trece România și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată.

În același timp, domnule Președinte, aș vrea să fac o declarație fermă astăzi aici. România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români, și să reașezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă.

Vin în fața dumneavoastră cu o echipă de profesioniști. În același timp, fiecare minister și fiecare ministru va avea obiective clare din partea Prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire.

Și nu în ultimul rând, domnule Președinte, vă asigur de un parteneriat transparent și onest, pentru că împreună avem același obiectiv, dezvoltarea României. Mulțumesc!”.

Știre inițială

Astăzi, Klaus Iohannis s-a aflat faţă în faţă cu liderii PNL, USR PLUS, UDMR, AUR şi cu reprezentanţii minorităţilor pentru o nouă rundă de consultări la Cotroceni. Acum, la finalul consultărilor, şeful statului este aşteptat să anunţe numele premierului desemnat să formeze noul guvern.

La discuţii au participat Florin Cîţu, propunerea coaliţiei pentru funcţia de prim-ministru. La discuţii au fost invitaţi şi cei de la PSD, dar au refuzat, liderul Marcel Ciolacu anunţând că intră în Opoziţie.

La ora 15.30 au ajuns la discuţii liderii PNL, USR-PLUS și UDMR însoţiţi de Florin Cîţu, omul pe care coaliţia îl susţine pentru funcţia de prim-ministru.

„Felicitări pentru formalizarea coaliției și viteza cu care ați reușit să promovați demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când un parlament este constituit într-o zi și un pic. Este excelent”, le-a spus Klaus Iohannis liderilor coliaţie, la Cotroceni.

Întâlnirea s-a încheiat după mai puţin de jumătate de oră.

La ora 16 au ajuns la Cotroceni şi reprezentanţii AUR, George Simion şi Claudiu Târziu. Înainte de discuţia cu şeful statului, George Simion a anunţat că „din respect instituţional” participă la consultări, dar că parlamentarii AUR nu vor vota Guvernul Cîţu.

Liderul AUR a precizat că ei îl susţin în continuare pe Călin Georgescu pentru funcţia de prim-ministru şi cere redeschiderea şcolilor.

Liderii coaliției PNL-USR-PLUS-UMDR, declarații după consultările cu Klaus Iohannis. Florin Cîțu: Sunt gata să-mi asum această guvernare

„I-am transmis domnului președinte că sunt gata să-mi asum această guvernare. Voi continua să-mi asum ceea ce am început în acest an. Am prezentat cum văd lucrurile după votul de mâine seară. Am discutat și despre calendarul referitor la bugetul pentru anul viitor. Mulțumesc coaliției pentru încredere. De mâine seară pornim la lucru”, a declarat Florin Cîțu.

La rândul său, șeful PNL, Ludovic Orban, a afirmat: „Am participat la consultări pentru desemnarea primului ministru. Din momentul alegerilor, am decis să formăm o coaliție de centru-dreapta, care să aibă capacitatea să facă marile reforme de care are nevoie România. I-am prezentat președintelui propunerile. Așteptăm decizia președintelui”.

„A fost o discuție pragmatică. E o coaliție care își asumă măsurile. Dincolo de programul de guvernare pe care îl vom prezenta mâine, sunt câteva reforme și așteptăm susținerea președintelui. Am convenit că acest efort din ultimele zile este, de fapt, mesajul unei alinieri de voințe de care România are nevoie” – Dan Barna.

„Vrem să începem cât mai repede guvernarea. Săptămâna aceasta i-am propus președintelui să lucrăm împreună pentru că România va avea nevoie de multe reforme. Sunt lucruri pe care urmează să le mai discutăm. Cred că începem cu dreptul și construim începând de astăzi un parteneriat între Guvern, Parlament și Președinte” – Dacian Cioloș.

„Am transmis președintelui intenția noastră de a colabora pe o perioadă de patru ani de zile. Avem experiență în a lucra în echipă. Sunt convins că perioada care urmează, prin colaborare, va însemna un lucru bun pentru România. Eu sunt optimist astăzi. Sunt convins că mâine seară. România va avea un guvern nou” – Kelemen Hunor.