Guvernul Cîţu face primele concedieri. Zeci de oameni din Galaţi, daţi afară după ce a fost interzis cumulul pensiei cu salariul

Nu mai puţin de 18 salariaţi ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Filiala Galați au fost concediaţi deoarece cumulau pensia cu salariul.

23 mai 2021, 11:15
Guvernul Cîţu face primele concedieri. Zeci de oameni din Galaţi, daţi afară după ce a fost interzis cumulul pensiei cu salariul

Guvernul Cîţu face primele concedieri, în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă. Angajaţii care cumulau pensia cu salariul au fost daţi afară.

Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Galați a constatat că un număr de 18 angajați cumulau, de câteva luni, pensia cu salariul. Aceştia nu anunţaseră Filiala, în vederea încetării contractelor individuale de muncă.

Guvernul Cîţu face primele concedieri. Angajaţii care cumulau pensia cu salariul nu au informat conducerea

„În luna mai, Filiala a fost supusa unei acțiuni de control din partea ITM Galați, iar în planul de control al ITM a intrat și verificarea salariariatilor cu vârsta apropiata de pensionare.

În urma controlului, Filiala Galați a solicitat Casei Județene de Pensii Galați verificarea unui număr de 25 de persoane care se încadrau în această categorie. În urma răspunsului transmis de aceasta, s-a constatat că un număr de 18 salariați erau beneficiari de pensie pentru limita de vârstă.

Aceștia nu au informat conducerea ANIF ca sunt beneficiarii dreptului de pensie, desi legislația actuală prevede că obligația cu privire la acest lucru revine salariatului”, se arată într-un comunicat al ANIF.

În urma celor constatate, Filiala Teritorială Galați a emis deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă, iar Agenția Națională va dispune măsurile legale care se impun.

Citeşte şi: Interzicerea cumulării pensiei cu salariul. Ministrul Educaţiei spune ce se va întâmpla cu profesorii care predau, deşi au ieşit la pensie

La sfârşitul lunii februarie, ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că, în condiţiile în care există ”un trend considerabil” privind angajaţii din sistemul public ieşiţi la pensie şi reangajaţi tot la stat, intenţionează să le dea bugetarilor posibilitatea de a lucra până la vârste mai înaintate, însă fără a mai putea cumula pensia cu salariul de la stat.

Citeşte şi: Florin Cîţu vrea să interzică cumulul salariului cu pensia: „Mi se pare normal să decizi dacă vrei să încasezi pensia sau să fii angajat”

De altfel, Florin Cîţu a declarat că i se pare normal să se interzică cumulul pensiei cu salariul de la stat, iar fiecare persoană să decidă dacă doreşte să încaseze pensia sau salariul. Proiectul de lege pregătit de Ministerul Muncii este considerat de primul-ministru ”foarte bun”.

Citeşte şi: Parlamentari PNL propun cumularea salariului cu ajutorul social