Guvernul contribuie cu 40.000 euro pentru Sistemul Comun de Transmitere a datelor din cadrul OECD

Guvernul a aprobat, joi, plata contribuției financiare voluntare a României către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în valoare de 40.000 euro, pe perioada 2017-2018, pentru sprijinirea Sistemului Comun de Transmitere a datelor.

20 iul. 2017, 15:24
Guvernul contribuie cu 40.000 euro pentru Sistemul Comun de Transmitere a datelor din cadrul OECD

Hotărârea de guvern prevede că această contribuție financiară va fi asigurată de la bugetul de stat în anul 2017, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice.

Crearea Sistemului Comun de Transmitere a datelor (SCT) are rolul de a facilita transmiterea informațiilor financiare între autoritățile fiscale pentru perioadele impozabile, printr-un canal securizat și eficient de comunicare, care să respecte normele tehnice impuse de Standardul Comun de Raportare, la nivelul OECD, menționează sursa citată.

În calitatea sa de țară membră a Forumului Global privind transparența și schimbul informații în scopuri fiscale din cadrul OECD (din anul 2013), România și-a asumat implementarea eficientă a Standardului comun de raportare și inițierea fluxului de schimb automat de informații în septembrie 2017.

Contribuția financiară voluntară a statului român la SCT va conduce la consolidarea relațiilor dintre România și OECD, în sfera transparenței fiscale și a cooperării administrative pentru a demonstra capacitatea României de a răspunde cerințelor Standardului Comun de Raportare în cadrul OECD. Utilizarea acestui sistem, agreat de către Forumul pentru Administrare Fiscală al OECD, ar facilita obținerea unui rating de țară pozitiv în domeniul protecției și confidențialității datelor în viitoarele runde de evaluări cu privire la schimbul automat de informații, arată Guvernul.

Totodată, acest demers va contribui la realizarea obiectivului de politică externă a României, aderarea la OECD, cât și la îndeplinirea obligațiilor asumate față de Forumul Global.