Guvernul creşte alocaţia pentru hrana pacienţilor. Meniul unui bolnav este acum de 10 lei pe zi

Alocaţia pentru hrana pacienţilor internaţi în spitale din România se va dubla începând din luna mai. Decizia a fost luată după votul dat de guvern în şedinţa de miercuri.

22 apr. 2021, 13:01
Guvernul creşte alocaţia pentru hrana pacienţilor. Meniul unui bolnav este acum de 10 lei pe zi

Guvernul creşte alocaţia pentru hrana pacienţilor. Un bolnav internat primeşte mâncare în cuantumul sumei de 10 lei pe zi, iar de luna viitoare, alocaţia va ajunge la 20 de lei. În cazul spitalelor care au şi alte resurse bugetare în afară de fondurile CNAS şi de la bugetul de stat, alocaţia de hrană poate creşte şi mai mult.

Guvernul creşte alocaţia pentru hrana pacienţilor. Meniul unui bolnav este acum de 10 lei pe zi

Potrivit actului normativ, începând cu luna mai 2021, alocația de hrană pentru pacienții din unitățile sanitare se va actualiza cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%.

De asemenea, a fost reglementată modalitatea de majorare a alocațiilor de hrană la solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.

S-a reglementat ca în unitățile sanitare să nu mai existe tarife maximale în ceea ce priveşte norma de hrană. În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, unitățile sanitare publice au obligația de a afișa pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană stabilit pentru consumurile colective, precum și orice modificare a acestora. Informațiile sunt comunicate concomitent și Ministerului Sănătății”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

Cum ar fi ideal să arate mesele unui bolnav de COVID, dar care nu are afecţiuni asociate.Un un meniu care să ne ajute să ne însănătoşim mai repede ajunge zilnic cam la 25-30 lei pentru 3 mese.

Meniu spital:

– mic dejun: unt, gem, biscuiți, ceai, chiflă
– prânz: ciorbă de varză, mâncare fasole galbenă, chiflă
– cină: pilaf sârbesc, chiflă

– mic dejun: unt, brânză de vaci, biscuiți, ceai, chiflă
– prânz: ciorbă de legume, ostropel de pui cu piure, chiflă
– cină: mâncare de mazăre, chiflă

Meniu recomandat nutriționist:

– mic dejun: o cană cu lapte, pâine integrală, unt şi miere, brânză de vaci, ou fiert
– prânz: supă de pui cu tăiței/găluști, friptură slabă la cuptor cu cartofi copți și legume gătite
– cină: pește cu legume sau sufleu de legume cu brânză

Citeşte şi: Alocaţii de hrană în spitale. Ce condiţii trebuie să îndeplinească românii. Anunţul făcut de Vlad Voiculescu