Guvernul pregăteşte OUG pentru organizarea alegerilor anticipate. Ludovic Orban: „Am fost obligaţi”

Guvernul va dezbate în ședința de astăzi o Ordonanță de Urgență care să reglementeze organizarea alegerilor anticipate, pentru eventualitatea în care moțiunea de cenzură a PSD va trece, la vot, în Parlament. Ludovic Orban a confirmat informaţia într-o declarație de presă.

RomaniaTV.net
04 feb. 2020, 10:17
Guvernul pregăteşte OUG pentru organizarea alegerilor anticipate. Ludovic Orban: „Am fost obligaţi”

Premierul Ludovic Orban a confirmat că pe ordinea de zi a ședinței de Guvern există un proiect de OUG pentru reglementarea alegerilor parlamentare anticipate. Orban a precizat că la acest act normativ s-a lucrat împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru că nu există o reglementare precisă în acest domeniu, ci doar prevederi constituționale care stabilesc termenul maxim în care pot fi organizate alegerile anticipate după dizolvarea Parlamentului.

„Acum, în legislaţie, nu există o reglementare precisă referitoare la anticipate. Se ştie că există prevederi constituţionale care stabilesc termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate, termenul maxim fiind de 90 de zile. Ca atare, este nevoie de o adaptare a legislaţiei pentru a avea reguli concrete în ceea ce priveşte anticipatele. Nu cred că trece moţiunea, dar paza bună trece primejdia rea şi este bine să fim pregătiţi. Dacă trece moţiunea, noi nu vom vota niciunul din cele două Guverne, pentru a declanşa alegerile anticipate”, a spus Orban.

Citeşte şi: Orban: Alegerile locale se vor desfăşura în două tururi de scrutin. Nu am nicio înţelegere cu PSD

„Nu cunosc care este situația în momentul de față privitor…Nu, pentru asta ne-am asumat răspunderea în fața Parlamentului. Să dăm OUG când ne-am angajat răspunderea pentru alegeri. Nu vă gândiți că am avut o situație, dar situația prin care am fost obligați să emitem OUG cu domeniul prin care ne-am angajat răspunderea a apărut la legea de corectare a OUG114 și am fost obligați să adoptăm OUG pentru că a fost atacată la CCR și pentru că execuția bugetară nu era posibilă fără reglementarea din legea pe care ne-am angajat răspunderea. (…) Situația în care ne găsim este o situație diferită. Noi suntem în procedura de angajare a răspunderii. Nu poți să emiți o OUG în momentul în care tu ți-ai asumat răspunderea pe un proiect de lege” a spus premierul, marţi, înainte de şedinţa de Guvern. 

Orban a mai spus că adoptarea acestei Ordonanțe se impune în contextul moțiunii de cenzură, depusă de PSD, care vizează căderea actualului Guvern.

„Trebuie să fim pregătiți să reglementăm situația care va apărea, pentru că paza bună trece primejdia rea. Dacă va exista o majoritate pentru moțiunea de cenzură PNL nu va vota învestirea unui alt guvern pentru a permite declanșarea anticipatelor”, a precizat Ludovic Orban.

Şedința conducerii Parlamentului a fost amânată până după ședința de Guvern de astăzi. PSD a aflat că Guverul Orban pregăteşte OUG privind modificarea termenelor pentru organizarea de alegeri anticipate. Ședința Biroului Reunite Permanente a fost amânată după ce aleșii PSD nu au ajuns la Parlament.