E OFICIAL. Salariul minim brut se majorează la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. În programul de guvernare era 2.000 lei

Guvernul a adoptat miercuri un proiect de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit unui comunicat al Executivului. Mai exact, salariului minim brut pe ţară creşte de la 1.450 la 1.900 de lei lunar de la 1 ianuarie 2018.
Romania TV
29 nov. 2017, 08:40
E OFICIAL. Salariul minim brut se majorează la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. În programul de guvernare era 2.000 lei

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018 de la 1450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună”, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată miercuri de Guvern.

„Nivelul de 1.900 de lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali. În această sumă nu sunt incluse sporuri și alte adaosuri”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Practic, „majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creștere de 31,03% față de anul 2017 și este influențată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%”.

„Pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară urmărește depășirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producție, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa”.

Măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocupării, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

 

UPDATE Deşi este o majorare substanţială, de la nivelul actual de 1.450 de lei, este totuşi mai puţin decât a promis PSD în programul de guvernare pentru perioada 2017-2020.

Actul normativ prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie, pe lună, în anul 2018, reprezentând 11,40 lei/oră”.

Totuşi, în programul de guvernare pentru perioada 2017-2020, publicat în Monitorul Oficial din 29 iunie 2017, se arată că, pentru 2018, salariul minim brut va creşte la 2.000 de lei, iar creşterea salariului minim va avea loc o singură dată pe an, scrie Economica.net.

Iată ce scrie în Programul de guvernare PSD, publicat în Monitorul Oficial:

„În ceea ce privește salariul minim, acesta va crește o dată pe an, așa cum se întâmplă în toate țările dezvoltate din Europa: Franța, Germania, Italia, Olanda. (…) Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 și 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 și 3.000 lei în 2020, şi-a asumat PSD în programul de guvernare din iunie 2017.


Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, un proiect de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit unui comunicat al Executivului. Mai exact, salariului minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 la 1.900 de lei.

„Vom avea această Hotărâre de Guvern referitoare la salariul minim, care rămâne la 1.900 de lei, exact cum s-a stabilit, pentru că este vorba şi de întoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amânării acestei Hotărâri de Guvern nu a fost altul decât că ea trebuie să stea o anumită perioadă pe site în dezbatere publică. Din câte ştiu, s-a cerut transparenţă şi s-au efectuat mai multe etape în acest sens”, a declarat marţi Lia Olguţa Vasilescu, la Palatul Parlamentului.

Conform ordinii de zi anunţate de Guvern, printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda ședinței Guvernului de miercuri se mai numără un proiect de lege pentru completarea Anexei la Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope și un proiect de lege privind Statutul inspectorului de muncă.

Executivul ar mai putea discuta trei proiecte de lege privind desființarea Universității Financiar-Bancare din București, a Universității ”Mihai Eminescu” din Timișoara și a Universității ”George Barițiu” din Brașov.

Totodată, pe ordinea de zi s-ar mai putea afla miercuri un proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea HG privind acordarea cetățeniei române sportivului Filip Despotovski.

Pe agenda Executivului se află și un memorandum privind modificarea schemei de ajutor de minimis pentru participarea la festivaluri și târguri de filme, interne și internaționale, precum și a schemei de ajutor de minimis pentru distribuirea și exploatarea filmelor românești de toate genurile, în aplicarea prevederilor Ordonanței 39/2005 privind cinematografia.

Un alt memorandum care va fi discutat de Guvern se referă la aprobarea inițierii și negocierii Protocolului de colaborare în domeniul turismului între Ministerul Turismului din România și Ministerul Dezvoltării Economice și Comerțului din Ucraina.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Proiect gigant de infrastructură într-un mare oraș din România: 23 de km drum principal, 5 tuneluri, 14 noduri rutiere și peste 30 km de piste de biciclete
Capital.ro
Anunț pentru cei cu bani cash. Se pune limită pentru numerar. Declarația oficială care trebuie prezentată
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Soțul vicepreședintei Curții de Apel București s-a răsturnat cu bolidul de lux. Aurelian Pencea a ieșit pozitiv la drugtest
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Vreme anormală și azi în România. Nu scăpăm de frig
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. Anunț pentru toată România înainte de alegeri: Am tăcut pentru că....
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Un copil de 3 ani și o femeie, morți după ce au căzut din căruță. Cei doi au fost loviți în plin de un camion
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Modificare la pensie! Stagiul de cotizare și perioadele de contributivitate se calculează altfel
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât a costat-o renovarea pe o femeie care a cumpărat 6 case la 1 euro, în Italia