Guvernul diversifică mecanismele de colectare a fondurilor pentru „Cuminţenia Pământului”

Guvernul diversifică mecanismele de colectare a fondurilor pentru "Cuminţenia Pământului", pe ordinea de zi a şedinţei de vineri figurând o ordonanţă de urgenţă care face posibilă din punct de vedere legal acceptarea propunerilor de sprijinire a campaniei venite din partea sectorului privat.
Iulian Tudor
26 mai 2016, 17:44
Guvernul diversifică mecanismele de colectare a fondurilor pentru

La aproape două luni de la adoptarea OUG privind campania de atragere de fonduri pentru achiziţia sculpturii, guvernanţii şi-au dat seama că mecanismul de colectare instituit prin OUG nr .10/2016 s-a dovedit insuficient pentru atragerea sumei care va completa fondurile alocate de la bugetul de stat, precum şi de faptul că timpul rămas pentru finalizarea colectei publice este foarte scurt în raport cu suma necesară. Astfel, pentru ca achiziţia să poată fi dusă la bun sfârşit, Executivul arată că este nevoie de crearea mecanismelor de colaborare cu persoanele juridice interesate, potrivit Mediafax.

Astfel, în prezent prin măsurile luate s-a constatat că pentru realizarea unei campanii vaste şi de largă anvergură de strângere de fonduri, anumite mecanisme nu au fost avute în vedere de OUG nr. 10/2016 şi, prin urmare, nu există temeiul legal pentru utilizarea acestora. Astfel, în lipsa unor prevederi exprese, este imposibilă acceptarea propunerilor de sprijinire a campaniei de strângere de fonduri venite din partea sectorului privat. În acest context, este necesară completarea ordonanţei cu prevederi care să permită şi alte pârghii de strângere a donaţiilor (spre exemplu, parteneriate cu ONG, utilizarea colectării prin serviciile de mesagerie scurtă-SMS, donaţii on-line etc.), precum şi prin diferitele colaborări cu persoanele juridice din sectorul privat care sunt în măsură să acorde sprijin în campania de strângere de fonduri. Având în vedere că mediul on-line este în mare măsură un mediu propice şi foarte utilizat la acest moment, se impune luarea de măsuri legislative şi administrative pentru asigurarea diferitelor metode de colectare prin instrumente de plată electronice. În acest sens, menţionăm ca modalităţi de colectare: S.M.S.-uri, Servicii de tip „Teledon”, licitaţii publice, cutii virtuale de donaţie, evenimente speciale organizate în acest scop„, se arată în nota de fundamentare a OUG.

Potrivit proiectului de ordonanţă, Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii şi în scopul achiziţionării sculpturii.

Persoanele juridice vor fi selectate in conditii transparente şi nediscirminatorii, având la baza capacitatea administrativă a acestora de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţă în colectarea donaţiilor. Cerinţele minime privind capacitatea administrativă de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţa în colectarea donaţiilor vor fi stabilite prin ordin al Ministrului Culturii. Persoanele juridice vor deschide pentru colectarea donaţiilor conturi proprii, distincte, prin intermediul cărora urmează a se derula doar operaţiuni de încasare a donaţiilor şi, respectiv de virare către contul deschis de Ministerul Culturii la Trezorerie, mai prevede actul normativ.

Guvenul României şi Ministerul Culturii au lansat oficial în urmă cu o săptămână campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia pământului”. Campania se va derula până pe 30 septembrie şi are nevoie de un sprijin cât mai larg.

Achiziţia operei se va face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern şi e nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate cu ajutorul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice. 

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş îşi donează salariul pe luna aprilie pentru campania „Cuminţenia Pământului”

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 16.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vocea de aur a României este în doliu. Maria Ciobanu își plânge pierderea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan