Guvernul ia în calcul prelungirea termenului pentru înscrierea la Evaluarea Națională, din cauza crizei din Educație

Anunț de ultimă oră, pe fondul crizei din Educație. Ministrul a anunțat că ia în calcul prelungirea termenului pentru înscrierea la Evaluarea Națională.

01 iun. 2023, 15:59
Guvernul ia în calcul prelungirea termenului pentru înscrierea la Evaluarea Națională, din cauza crizei din Educație

Ligia Deca a vorbit într-o conferință comună susținută alături de Ministrul Muncii, Marius Budăi și Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria, despre criza din Educație.

„Marți încep înscririle pentru Evaluarea Națională: în funcție de resursa umană din fiecare școală o să decidem, similar cu perioada de la Bacalaureat, dacă e nevoie să extindem calendarul existent”, a precizat Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă.

Tot marți, profesorii trebuie să anunțe oficial dacă sunt de acord cu ultima ofertă propusă de Guvern, pentru încetarea grevei.

„În cazul în care va continua greva nu vom putea să evităm consecințe de tipul reprogramare examene și prelungirea anului școlar.

Vom vedea care este răspunsul cadrelor didactice și apoi vom vedea care este resursa umană disponibilă în sistem pentru a recadra organizarea examenelor și a finalului de an școlar”, a mai comentat Deca.

Verdict de la Ministerul Educației privind greva din Educație

Întrebată dacă ia în calcul să acționeze în instanță, în contextul grevei, Ligia Deca a comentat: „Guvernul României a preferat dialogul cu federațiile sindicale înțelegând importanța solicitărilor. Nu am acționat în acest sens și nu intenționam să mergem în această direcție”.

Oficialul de la Ministrul Educației, fost consilier al lui Klaus Iohannis, a anunțat că a solicitat sindicatelor să suspende greva pe perioada examenelor naționale: „Chiar astăzi am solicitat să ne întoarcem în clasă și să putem susține examenele. Răspunsul a fost că vor duce textul ordonanței către cadrele didactice și se vor întoarce marți cu un răspuns din partea profesorilor.”

„Fiecare angajat din Educație va putea să vadă, până marți, faptul că au avut o serie de solicitări, iar Guvernul le-a îndeplinit. Ne bazăm pe rațiunea celor din Educație și pe faptul că prioritară este educaților copiiilor”, a explicat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.