Guvernul ia măsuri în privința monitorizării traficului rutier pe drumurile publice! Cum va funcţiona sistemul e-SIGUR

Traficul rutier pe drumurile publice din țară ar putea fi monitorizat printr-un sistem integrat, denumit e-SIGUR. Guvernul urmează să adopte în şedinţa de astăzi proiectul de lege menit să eficientizeze și monitorizeze traficul.

16 nov. 2022, 08:59
Guvernul ia măsuri în privința monitorizării traficului rutier pe drumurile publice! Cum va funcţiona sistemul e-SIGUR

UPDATE: proeictul a fost adoptat de Guvern.

Prin proiectul de lege se propune instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport, potrivit Agerpres.

„Acest sistem va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice sau posibila prezenţă în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară”, se arată în expunerea de motive a proiectului lansat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Citiți și: Trafic infernal pe Pasajul Domnești. Maşinile s-au blocat pe ambele sensuri 

E-SIGUR este un ansamblu de sisteme informatice, infrastructură de comunicații, elemente de interconectare și interoperabilitate cu alte sisteme informatice,  platforme hardware și software pentru stocare, procesare automată, procesare manuală, preluare, afișare și transmitere de date, mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic și capabilități și/sau servicii de imprimare masivă și comunicare a documentelor.

De asemenea, E-SIGUR va procesa automat datele și informațiilor din cadrul sistemelor de transport inteligente gestionate din cadrul centrelor de monitorizare a traficului pe drumurile de interes național și va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri și posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice.

Sistemul va putea emite semnalări care vizează:

  • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
  • interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
  • semnificaţia culorii roşii a semaforului;
  • interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
  • trecerea la nivel cu calea ferată;
  • interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
  • controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.

Citiți și: O vacă a blocat zeci de minute traficul pe soșeaua București-Pitești. Cum au reacționat șoferii aflați în trafic