Guvernul, împrumut pentru Blue Air. Compania aeriană a primat de la stat 62 de milioane de euro

Guvernul României va împrumuta compania aeriană low-cost Blue Air cu valoarea de 62 de milioane de euro. Executivul a aprobat azi hotărârea privint garanţia de stat aferentă tranzacţiei.

RomaniaTV.net
15 oct. 2020, 15:05
Guvernul, împrumut pentru Blue Air. Compania aeriană a primat de la stat 62 de milioane de euro

Compania aeriană era cu un picior în faliment, după ce criza generată de coronavirus a adus pagube mari. Pentru „Blue Air Aviation – S.A” , Ministerul Finanțelor  a garantat în ncontul statului, în procent de 100% unul sau mai multe împrumuturi, precum și dobânzile și comisioanele aferente, în limitasumei de 300.775.000 lei, pe o perioadă de până la 6 ani.

„Aceasta vine cu titlu de ajutor de stat şi ajutor de salvare, contractarea împrumutului/rilor urmând a se realiza până la data de 31 octombrie 2020, iar disponibilizarea fondurilor către companie se va realiza până la data de 31 ianuarie 2021.”, se arată într-un document, potrivit Profit.ro.

 Tranzacţia va fi făcută prin Banca de Export Import a României EximBank S.A. (Eximbank), în numele și în contul statului român.

Comisia Europeană a dat o hotărâre că în situația nerambursării la scadență a componentei din împrumut ca ajutor de salvare și executării garanției de stat, în termen de 6 luni, începând cu efectuarea primei trageri din împrumut, compania are obligația transmiterii către Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor a unui plan de restructurare, care va fi notificat către CE.