Programul PRIMA MAŞINĂ: Cum îţi iei automobil cu 600 de euro avans şi dobânzi preferenţiale

PRIMA MAŞINĂ 2014. Guvernul vrea sa lanseze in aceasta toamna programul "Prima masina". Statul garanteaza creditul pentru un automobil, in conditiile in care cel care-l cumpara are intre 18 si 35 de ani si nu a avut niciodata o alta masina in proprietate.

13 aug. 2014, 10:20
Programul PRIMA MAŞINĂ: Cum îţi iei automobil cu 600 de euro avans şi dobânzi preferenţiale

PRIMA MAŞINĂ 2014. Dupa o luna de intalniri cu bancherii, reprezentantii producatorilor auto si importatori, Ministerul Economiei a stabilit conditiile programului „Prima masina”, scrie stirileprotv.ro. Surse din randul participantilor la discutii au confirmat ca perioada de creditare va fi de pana la 7 ani, cu doi ani mai mult fata de durata pe care se acorda un credit de nevoie personale in prezent.

Citeşte şi TOP 10 cele mai ieftine maşini noi din România. Vezi cine se află în capul listei

Avansul va fi de 5% – adica 600 de euro, calculat pentru un pret maxim de 12.400 de euro cu tot cu TVA. Dobanda va fi si ea una preferentiala, fata de 10-12% cat este in prezent pe piata.

Pentru cei de la Opel modele Astra si Corsa ar putea fi vandute prin programul „prima masina”.

„Discutiile incepute cu APIA si cu reprezentantii bancilor vor continua in nota de deschidere, am convingerea ca proiectul va fi unul bun”, spune Cristian Milea, reprezentantul Opel Romania.

Citeşte şi TEST NEMŢESC. Ce se întâmplă dacă se ciocneşte un SMART cu un Mercedes S Klasse. Ai să rămâi surprins VIDEO

Cele mai multe beneficii le-ar avea, se pare, producatorii de masini cu preturi mai mici. Cei de la Dacia, de exemplu, anunta ca sustin proiectul. Uzina de la Mioveni ar putea vinde toate modele, mai putin Dusterul, prin noul program. Atat Loganul, cat si Sandero sau Lodgy au variante de pret care nu depasesc plafonul. Pentru Ford, modelele Fiesta si B-Max sunt cele care s-ar califica pentru finantare.

Reprezentantii dealerilor auto sustin insa ca programul ar putea avea si mai mare succes, daca romanilor li s-ar permite sa se imprumute mai mult. Asta pentru ca foarte multi tineri care si-au luat „prima casa”, nu s-ar mai incadra si la „prima masina”.

„Credem ca s-ar putea umbla la gradul de indatorare al clientilor care vor cumpara masini noi, si aici vorbim de o crestere la 60% a gradului de indatorare”, spune Cristian Preoteasa, reprezentant dealer auto Skoda.