“Guvernul mafiot” şi „javra ordinară” au ajuns în presa internaţională

Presa internaţională relatează din nou despre revoltele din România. Jurnaliştii străini comentează modul cum s-a desfăşurat cea de-a patra zi a protestelor antiguvernamentale, dar a reţinut şi câteva apelative repetate de manifestanţi la adresa puterii, ca "guvern mafiot" şi "javră ordinară".

RomaniaTV.net
17 ian. 2012, 07:20
“Guvernul mafiot” şi „javra ordinară” au ajuns în presa internaţională

Protestele din România au continuat pentru a patra zi consecutiv, semn al unei răbdări care şi-a atins limitele, în timp ce premierul Emil Boc a avertizat că nu va tolera violenţele, iar opoziţia a anunţat că va organiza la rândul său demonstraţii în ţară, relatează presa internaţională.

Premierul român Emil Boc a avertizat că violenţele de la sfârşitul săptămânii trecute ar putea pune în pericol stabilitatea şi creşterea economică, relatează agenţia Associated Press. Protestatarii s-au strâns însă pentru a patra zi de demonstraţii, scandând „Libertate!”, afişând bannere pe care scria „Foamea şi sărăcia au cuprins România!” şi fluturând steaguri cu o gaură în mijloc, simbolul Revoluţiei din 1989 împotriva dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, adaugă AP.

Reuters notează de asemenea că prim-ministrul i-a avertizat pe protestatari că violenţele nu vor fi tolerate. Ţara evitase până acum genul de violenţe care au afectat Grecia şi alte state europene îndatorate, în pofida reducerii cu 25% a salariilor în sectorul public şi a creşterii TVA cu 5 puncte procentuale, în 2010, precizează agenţia.

„Violenţele nu fac decât să compromită situaţia României pe plan internaţional şi şansa noastră de a obţine mai rapid prosperitatea”, a apreciat Emil Boc, citat de Le Nouvel Observateur.

Mii de români îşi manifestă nemulţumirea faţă de degradarea nivelului de trai şi de o putere acuzată de aroganţă, semn al unei răbdări care şi-a atins limitele după ani de austeritate, scrie la rândul său agenţia France Presse, remarcând că această spontaneitate şi motivare au lipsit în timpul manifestaţiilor împotriva măsurilor de austeritate din 2010. AFP mai precizează că protestatarii se arată critici şi faţă de opoziţia social-democrată (PSD) şi liberală (PNL).

Postul de televiziune arab Al Jazeera menţionează că protestele au adus în stradă oameni de toate vârstele.

Centrul Capitalei române a luat forma unui câmp de luptă, după ce aproximativ o sută de huligani au decis să facă viaţa grea jandarmilor, comentează cotidianul catolic francez La Croix.

În Bucureşti a început curăţenia în urma protestelor violente, iar localnicii vor pedepsirea dură a celor care au vandalizat magazine, potrivit postului de televiziune Euronews.

France24
subliniază că violenţele au fost declanşate de un grup de tineri care nu aveau nici o legătură cu cortegiul paşnic al manifestanţilor. Aceştia erau clar pregătiţi pentru luptă.

Protestele vin în urma reducerii salariilor, ajutoarelor şi a creşterii taxelor, dar catalizatorul a fost demisia unui oficial popular din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, precizează BBC.

Manifestanţii au denunţat un „Guvern mafiot” şi l-au numit pe preşedintele Traian Băsescu „javră ordinară”, scrie la rândul său portalul israelian Arutz Sheva.

CNN redă anunţul de luni al coaliţiei de opoziţie, potrivit căruia va organiza demonstraţii în România, în urma protestelor populare faţă de măsurile de austeritate ale Guvernului.