Guvernul Marii Britanii: Ţigările electronice sunt o soluţie pentru a renunţa la fumat

Departamentul de Sănătate Publică al Marii Britanii (Public Health England) încurajează persoanele care doresc să se lase de fumat să apeleze la sprijinul Serviciului Național de Sănătate (NHS) sau să folosească țigări electronice, pentru a avea mai multe șanse de reușită. În Marea Britanie, vapatul în spații publice închise este permis, decizia autorităților britanice bazându-se pe dovezile existente care arată că riscul ca vaporii de tutun să fie dăunători este extrem de redus, îndeosebi raportat la fumul unei țigări. Conform autorităților de sănătate din Marea Britanie, nu există dovezi că vaporii eliberați de produsele de nouă generație ar fi dăunători pentru persoanele din jur.

RomaniaTV.net
24 sept. 2018, 11:10
Guvernul Marii Britanii: Ţigările electronice sunt o soluţie pentru a renunţa la fumat

Majoritatea britanicilor renunță la fumat folosind țigări electronice, numărul utilizatorilor de astfel de dispozitive ridicându-se în prezent la circa 3,2 milioane de persoane, majoritatea foști fumători. În perioada 2017-2018, două treimi dintre fumătorii care au ales să folosească atât țigareta electronică cât și serviciile publice de sprijin au renunțat complet la fumat.
Procentul fumătorilor din Anglia a atins un minim istoric – doar 15% populația adultă fumează, o reducere de 25% față de 2011. În total, circa 6 milioane de britanici sunt în prezent fumători.
Decizia autorităților britanice este fundamentată pe dovezile științifice conform cărora produsele de nouă generație, care nu ard tutunul, au un grad de risc substanțial redus în comparație cu țigările. Conform unui raport din 2018 al Departamentului de Sănătate Publică al Marii Britanii „dovezile existente indică faptul că produsele care încălzesc tutunul pot fi considerabil mai puțin riscante decât țigările tradiționale„.
Referitor la efectul asupra persoanelor din jur, același raport oficial arată că „produsele care încălzesc tutunul expun consumatorul și persoanele din jurul lui la niveluri substanțial reduse de substanțe nocive, comparativ cu țigările convenționale„.
În România, Comisia de Sănătate a Senatului dezbate un proiect de lege (propunerea legislativă L 389/2018 înregistrată în data de 11 aprilie 2018 la Senatul României) care își propune interzicerea vapatului și a consumului produselor de tutun încălzit în spațiile publice închise.
În contextul progreselor făcute de Marea Britanie în direcția reducerii efectelor negative ale fumatului, inclusiv prin încurajarea produselor care nu ard tutunul, este greu de înțeles demersul unor membri ai Parlamentul României de interzicere a utilizării acestor produse în spații publice închise, demers care ar putea determina fumătorii să revină la fumatul tradițional, ale cărui efecte asupra sănătății sunt bine cunoscute și dovedite.