Guvernul Orban face un împrumut imens. Ne apropiem de recordul din 2019

Guvernul Orban a făcut un împrumut sub formă de obligațiuni denonimate, informează capital.ro. Una are scadenţă pe 12 ani, cealaltă pe 30 de ani. În 2019, statul român s-a împrumutat în euro de pe pieţele externe de mai multe ori. Recordul a fost stabilit în martie, când suma împrumutată a fost aproximativ egală cu cea contractată în emisiunea de marți, 3 miliarde de euro.

RomaniaTV.net
21 ian. 2020, 17:43
Guvernul Orban face un împrumut imens. Ne apropiem de recordul din 2019

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a împrumutat, marţi, 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima emisiune de obligaţiuni denominate în euro din 2020. Investitorii au plasat ordine de 12 miliarde de euro, de peste patru ori cât au programat Finanțele să se împrumute.
Valoarea completă a împrumutului, dar şi dobânda, urmează să fie dată publicităţii.

În 2019, statul român s-a împrumutat în euro de pe pieţele externe de mai multe ori. Recordul a fost stabilit în martie, la suma aproximativ egală cu cea contractată în emisiunea de marți, de 3 miliarde de euro.

Pe de altă parte, consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, a criticat marți declarațiile făcute de guvernanți, care invocă o recesiune sau chiar o criză economică, pentru a justifica amânarea creșterii pensiilor și alocațiilor. Există unii care nu fac diferența între recesiune și criză economică, a spus Vasilescu.

„E periculos și inadecvat să facem astfel de calcule pe plan intern. Toate crizele vin, încă din 1907, din SUA”, spune Vasilescu, şi continuă: „Pentru a avea o recesiune, trebuie să avem trei trimestre consecutive de avans negativ al PIB și nu există semnale că s-ar putea întâmpla acest lucru. Există unii care nu fac diferența între recesiune și criză economică”, a mai declarat Adrian Vasilescu.

Citeşte şi: Daniel Cătălin Zamfir: Românii nu aşteaptă anticipate