Guvernul Ponta III primeşte marţi votul Parlamentului. Toţi miniştrii au primit aviz favorabil UPDATE

Premierul Victor Ponta merge astăzi cu noul Executiv în Parlament pentru a primi votul de învestitură. Noii miniştri, unii controversaţi şi deja contestaţi, vor fi audiaţi marţi în Parlament. Aceştia vor trece prin comisiile de specialitate, urmând ca la ora 15.00 să aibă loc şi votul în plenul celor două Camere. Cei care şi-au păstrat portofoliile nu vor trece prin acest mecanism.

RomaniaTV.net
04 mart. 2014, 07:30
Guvernul Ponta III primeşte marţi votul Parlamentului. Toţi miniştrii au primit aviz favorabil UPDATE

UPDATE 13.14. Aviz. Ioana Petrescu a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru funcţia de ministru al Finanţelor. Ioana Maria Petrescu a primit 23 de voturi pentru şi 15 împotrivă. De asemenea, au fost consemnate două abţineri. Ioana Petrescu este profesor de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland. Este licenţiată în economie şi matematică la Colegiul Wellesley şi deţine un doctorat şi un masterat în economie de la Universitatea Harvard.

UPDATE. 12.54. Aviz. Nicolae Bănicioiu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. El a primit votul favorabil din partea a 17 parlamentari, în timp ce şapte au fost împotrivă şi trei s-au abţinut.

UPDATE 12.44. Aviz. Attila Korodi a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Mediului din partea comisiilor parlamentare de specialitate. Korodi a fost votat favorabil de către 18 membri iar 9 voturi au fost împotrivă. În acelaşi timp, a fost consemnată o abţinere. Ministrul propus al Mediului a fost audiat de către membrii Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor (17 membri din 20), respectiv de către cei din Comisia pentru Administrare Publică, Organizarea Teritoriului şi Protecţia Mediului din Senat (9 membri din 11).

UPDATE 12.26. Aviz. Dan Şova a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru postul de ministru al Transporturilor. Dan Şova a primit votul favorabil din partea a 41 de membri votanţi, în timp ce zece voturi au fost împotrivă.

UPDATE 12.15. Aviz. Doina Pană a primit aviz favorabil pentru postul de ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Aceasta a primit 27 de voturi pentru şi 14 împotrivă. Doina Pană a fost audiată marţi de către membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, respectiv de cei ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală din Senat, în vederea avizării în funcţia de ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

UPDATE 12.12. Aviz. Kelemen Hunor a primit aviz favorabil pentru posturile de vicepremier şi ministru al Culturii. Decizia a fost luată cu 19 voturi pentru, 13 împotrivă şi o abţinere.

UPDATE 11.49. Aviy. Rovana Plumb a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru portofoliul de ministru al Muncii. Ea a fost votată favorabilă de către 34 de membrii ai comisiilor parlamentare, în timp ce 16 voturi au fost împotrivă. Nu au fost consemnate abţineri.

UPDATE 11.45. Aviz. Florin Jianu a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru postul de ministru pentru IMM şi Turism. Florin Jianu a fost audiat, marţi, de membrii comisiilor pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare, respectiv pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, şi de către membrii Comisiei Economice, Industrie şi Servicii, respectiv de către cei din Comisia pentru Privatizare şi Administrarea Activelor Statului din Senat. Jianu a primti aviz favorabil cu 28 de voturi pentru şi 9 împotrivă. De asemenea, s-au înregistrat 2 abţineri.

UPDATE 11.12. Aviz. Răzvan-Eugen Nicolescu a primit votul favorabil din partea a 36 de membri votanţi, în timp ce şapte voturi au fost împotrivă şi trei abţineri. Ministrul delegat pentru Energie a fost audiat marţi de către Comisia pentru industrii şi servicii respectiv Comisia pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor, precum şi Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului din Senat.

UPDATE 10.24. Aviz. Aurelia Cristea a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social. Aurelia Cristea a primit 30 voturi pentru şi 16 împotrivă.

UPDATE 10.16. Aviz. Constantin Niţă a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru portofoliul de ministru al Economiei. Niţă a fost votat favorabil de către 28 de membri, în timp ce 9 voturi au fost împotrivă. Totodată, au fost consemnate două abţineri. Niţă a fost audiat de către membrii Comisiei pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare, şi Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, precum şi de către membrii Comisiei Economice, Industrie şi Servicii şi cei din Comisia pentru Privatizare şi Administrarea Activelor Statului din Senat.

UPDATE 10.10. Aviz. Eugen Nicolicea a fost avizat de Comisii ca ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul. Comisiile juridice din Camera deputaţilor şi Senat au acordat, marţi dimineaţă, prin vot, aviz favorabil pentru Eugen Nicolicea, propus ca ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Ponta III.

UPDATE 10.05. Aviz. Gabriel Oprea, propus ministru al Afacerilor Interne şi vicepremier, a primit, marţi, avizul pentru aceste funcţii din partea comisiilor parlamentare reunite, fiind validat cu 20 de voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi patru abţineri.

UPDATE 9.50 Scandal la audieri. Deputatul PNL Cristina Pocora a cerut marţi, la comisiile reunite de muncă, ca Aurelia Cristea, propusă pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social, să nu fie audiată pentru că ea vine din PSD pentru un post care era deja al acestui partid. Propunerea Cristinei Pocora a fost supusă la vot, fiind respinsă cu 26 de voturi „împotrivă”, şase „pentru” şi cinci abţineri.

„Conform Constituției, miniștrii care și-au păstrat portofoliile și miniștrii vechi nu sunt audiați. Din ceea ce m-am uitat la prima citire mi se pare că sunt 13 miniștri noi sau care au portofolii noi și aceștia conform Constituției vor fi audiați de comisiile comune între orele 9,00 și 13,00”, a spus Zgonea.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că noul Guvern este alcătuit din următorii miniştri:

Liviu Dragnea, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale

Gabriel Oprea, vicepremier şi ministru Afacerilor Interne

Daniel Constantin, vicepremier şi ministrul Agriculturii

Kelemen Hunor, vicepremier şi ministrul Culturii

Robert Cazanciuc, ministru al Justiției

Titus Corlățean, ministru al Afacerilor Externe

Mircea Dușa, ministru al Apărării Naționale

Rovana Plumb, ministru al Muncii și Familiei

Attila Korodi, ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice

Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății

Gabriela Szabo, ministru al Tineretului și Sportului

Remus Pricopie, ministru al Educației Naționale

Constantin Niță, ministru al Economiei

Eugen Teodorovici, ministru al Fondurilor Europene

Ioana Petrescu, ministru al Finanțelor Publice

Alexandru Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională

Dan Șova, ministru al Transporturilor

Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget

Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământul Superior

Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism

Eugen Nicolicea, ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul

Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie

Doina Pană, ministru delegat pentru Apă și Păduri

Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social

Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Miniştrii care şi-au păstrat portofoliile sunt Liviu Dragnea, Robert Cazanciuc, Titus Corlățean, Mircea Dușa, Remus Pricopie, Eugen Teodorovici, Liviu Voinea, Mihnea Costoiu. În schimb, alţi  miniştri din Cabinetul precedent au primit portofolii noi: Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu, Constantin Niță, Dan Șova, Doina Pană. Pe de altă parte, vicepremierul Gabriel Oprea, care nu avea și portofoliul vreunui minister, preia acum Ministerul Afacerilor Interne, iar Daniel Constantin, care deținea ministerul Agriculturii, capătă și calitatea de vicepremier.

De asemenea, în guvern au apărut și miniștri noi: Kelemen Hunor, Attila Korodi, Gabriela Szabo, Ioana Petrescu, Alexandru Răzvan Cotovelea, Florin Jianu, Eugen Nicolicea, Răzvan Nicolescu, Aurelia Cristea, Bogdan Stanoevici.

Noii miniștri ai Cabinetului Victor Ponta III și cei cu portofolii noi ar putea depune, marți, și jurământul de învestitură, în fața președintelui Traian Băsescu.