Guvernul Ponta, sprijinit şi de minorităţi VIDEO

Premierul desemnat Victor Ponta a semnat luni dimineaţă un protocol de colaborare cu minorităţile în vederea susţinerii guvernului USL în Parlament. Semnarea nu este o surpriză căci, potrivit lui Ponta, acordul dintre USL şi grupul minorităţilor fusese deja finalizat de săptămâna trecută.

RomaniaTV.net
07 mai 2012, 07:30
Guvernul Ponta, sprijinit şi de minorităţi VIDEO

După semnarea protocolului, Victor Ponta a declarat că acest acord conţine puncte „clare” care sunt în sprijinul funcţionării unui guvern bun pentru România şi în sprijinul respectării şi protejării drepturilor minorităţilor naţionale.

„Este nevoie, pentru guvern, de o majoritate stabilă, pentru a putea să îşi pună în aplicare proiectele, pentru a nu sta tot timpul la un vot sau două diferenţă faţă de cei din opoziţie”, a arătat premierul desemnat, citat de Mediafax.

La rândul său, liderul grupului minorităţilor naţionale, Varijan Pambuccian, a precizat că în protocol au fost menţionate chestiuni cu caracter general, care ţin de menţinerea unui echilibru corect între măsurile economice care vor fi luate şi măsurile sociale.

El a spus că în protocol este prevăzută reîntregirea salariilor, punct la care grupul său a ţinut foarte mult.

„Am convenit asupra reparării acelei erori cu celeritate, eroare care ţine de CASS”, a adăugat acesta.

Pambuccian a spus că, prin acord, s-a convenit asupra trecerii prin Parlament a Legii cadru pentru minorităţile naţionale, ultima lege organică prevăzută în Constituţie care nu există încă în legislaţia românească.

Potrivit deputatului, documentul conţine, printre altele, menţiuni referitoare la dezvoltarea învăţământului pentru cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale.

Cabinetul Ponta cere luni după-amiază votul de încredere al Parlamentului, după ce miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile de specialitate. Pentru ca Guvernul să fie validat este nevoie de votul a 231 de parlamentari. USL mizează, în acest moment, pe 232. Mai mult, grupul minorităţilor din Camera Deputaţilor, dar şi UNPR au precizat că vor susţine noul Cabinet Ponta.

Luni dimineaţă, au început audierile miniştrilor propuşi, iar votul final este planificat după ora 16.00.

PDL va vota împotriva învestirii Guvernului Ponta, atât în comisiile parlamentare cât şi în plen.

Preşedintele Traian Băsescu nu crede că Guvernul Ponta va avea probleme la votul în Parlament. „Aşa cum se prefigurează majoritatea, nu cred că are niciun fel de probleme să treacă”, a spus el.

Chestionat pe cine ar desemna premier dacă acest guvern nu ar trece, Băsescu a spus: „Ar fi un dezastru să prelungim criza politică”.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se va da vot asupra listei Cabinetului Ponta este programată să înceapă la ora 16.00. Conform Regulamentului, după aprobarea ordinii de zi, preşedintele de şedinţă dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului de guvernare şi a listei Guvernului. În continuare, iau cuvântul reprezentanţii grupurilor parlamentare pentru exprimarea punctelor de vedere, iar după încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, astfel că, pentru aprobarea Cabinetului Ponta sunt necesare 231 de voturi „pentru”.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Conform Constituţiei, preşedintele poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.