Guvernul, precizări după acuzaţiile lui Ciolacu: ANRE şi Ministerul Energiei au transmis premierului informările privind situaţia pieţei de energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Ministerul Energiei au transmis, luni, informările privind piaţa de energie solicitate de prim-ministrul Nicolae Ciucă, urmând ca în perioada imediat următoare să înainteze propuneri prin care populaţia şi mediul de afaceri să fie protejate de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale, potrivit unei informări a Guvernului.

22 aug. 2022, 11:47
Guvernul, precizări după acuzaţiile lui Ciolacu: ANRE şi Ministerul Energiei au transmis premierului informările privind situaţia pieţei de energie

„Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei / ANRE și Ministerul Energiei au transmis informările solicitate de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă.

În conformitate cu deciziile luate la reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie, ANRE a comunicat situația pieței de energie iar Ministerul Energiei a prezentat strategiile de investiții pe termen scurt, mediu și lung pentru capacitățile de producție de energie electrică și gaz.

În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii și ceilalți actori implicați în piața de energiei, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerințelor bugetare actuale, continuând să protejeze populația și mediul privat de efectele creșterilor de prețuri la energie și gaze naturale”, a transmis Guvernul.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni despre măsurile privind preţurile din energie, că Ministrul Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ pentru perioada următoare şi că liberalizarea a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie.

”Cu toţii aşteptăm soluţia de la această şedinţă interministerială şi, din punctul meu de vedere şi al PSD, până la data de 1 septembrie, trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern, pentru perioada următoare”, a spus preşedintele PSD.

Citeşte şi: O nouă rundă a scumpirilor la gaze, în Europa. Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, fără soluții

Ciolacu a acuzat că ”cineva a strecurat, în Ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare” şi a spus că şi-ar dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în Ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie.

„Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în Ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare şi chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în Ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Ciolacu.

Citeşte şi: Alina Gorghiu: Nu exclud coaliţia cu PSD-ul după 2024. Ce spune de derapajele UDMR

Liderul PSD a precizat că „este posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei”.

Întrebat dacă ministrul Virgil Popescu mai trebuie să rămână în funcţie, Marcel Ciolacu a răspuns: ”În opinia mea, în acest moment, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută şi perioadă următoare, când energia nu este vândută şi cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în 2025”.

Ciolacu a mai afirmat că ”această compensare nu crede că mai este de actualitate, ţinând cont de impactul deja solicitat de către Ministerul Energiei, respectiv 31 de miliarde, lucru care este imposibil pentru bugetul României”.

Preşedintele PSD a mai afirmat că ”ceea ce a stabilit cu premierul este ca preţul de 0.68 şi 0.8 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice”.

”Guvernul României, statul român, în acest moment trebuie să găsească soluţii ca să menţină acest preţ, de 0,68 şi 0.8 şi va găsi aceste soluţii”, a afirmat Marel Ciolacu.