Guvernul pregăteşte o nouă ordonanţă prin care poate mări salariile bugetarilor şi sumele acordate primăriilor

Ministerul Finanţelor a adus pe masa guvernului o nouă "ordonanţă trenuleţ", care prevede mai multe măsuri fiscale, principalele privind salarizarea bugetarilor şi creşterea sumelor acordate prin Programul de Dezvoltare Rurală, cunoscut ca PNDL.
Filip Stan
14 mart. 2024, 09:56
Guvernul pregăteşte o nouă ordonanţă prin care poate mări salariile bugetarilor şi sumele acordate primăriilor

Noua ordonanţă prevede ca ministerele și companiile de stat care au pierderi pot mări de la bugetul național salariile, la fel şi companiile profitabile de stat, dar acestea din urmă trebuie să vireze la buget cel puțin jumătate din profit.

În acelaşi timp, potrivit Digi 24, pentru programele IMM se taie orice posibilitate de acoperire a costurilor suplimentare prin garanții.

– Companiile profitabile de stat livrează cel puțin 50% dividende/vărsăminte la bugetul de stat, cu condiția că procentul se poate schimba doar în sus.

– În vederea aplicării politicii salariale de către operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, se reglementează ca operatorii economici care au înregistrat pierderi contabile și/sau plăți restante la 31 decembrie 2023, să poată acorda anumite creșteri salariale.

– pentru operatorii economici care au înregistrat profit în anul precedent și care nu programează pierderi în anul 2024, se reglementează ca în cazuri temeinic justificate, precum realizarea unor investiții cu impact major în menținerea/ dezvoltarea activității economice a acestora, precum și de influența unor factori care nu depind de acțiunea/inacțiunea acestora, să poată fi exceptați de la aplicarea corelației dintre indicele de creștere a câștigului mediu brut lunar pe salariat cu indicele de creştere a productivităţii muncii calculate în unităţi valorice sau fizice, după caz, prin Memorandum aprobat de Guvern.

– De la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, după caz, sau în ultima parte a anului 2024, există posibilitatea ca unii operatori economici [de stat] să acorde creșteri semnificativ mai mari ale cheltuielilor de natură salarială decât indicele mediu de creştere a preţurilor prognozat pentru întreg anul 2024, ei încadrându-se în nivelul aprobat al anului 2024, dar care, în anul următor, vor conduce la o reîntregire a cheltuielior cu salariile superioară indicelui mediu de creştere a preţurilor prognozat pentru anul 2024 (6%). Totodată, se prevăd sancțiuni pentru nerespectarea politicii salariale de către operatorii economici care înregistrează pierderi și/sau plăți restante. [cităm din nota de fundamentare a proiectului]

– Instituirea posibilității Guvernului de a stabili prin memorandum un număr total de funcții de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăși 10 % din numărul total de posturi aprobate, dacă sunt întrunite cumulativ unele condiții.

Citeşte şi: Salarii bugetari versus salarii în privat, în 2024. Analiștii se așteaptă la creșteri în acest an electoral

– Se propune modificarea articolului 1 din Legea nr. 136/2015 pentru finanțarea revistelor de cultură reprezentative din România, precum și completarea acestuia cu 2 noi alineate. Conform art.1 din lege, suma de 4.500.000 de lei a fost indexată de drept, la începutul fiecărui exercițiu bugetar.

– Având în vedere succesul de care s-a bucurat Programul social național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalitãții și numeroasele solicitãri ale potențialilor beneficiari înscriși deja pe o listã de așteptare, se impune continuarea derulãrii proiectului și în anul 2024, prin crearea condițiilor pentru asigurarea creditelor de angajament necesare derulãrii acestui program.

– Luând în considerare structura activităților desfășurate de operatorii economici din domeniul distribuției/furnizării/transportului de energie electrică și gaze naturale se propune înlocuirea termenului exclusiv, în vederea aplicării excluderii de la plata impozitului minim pe cifra de afaceri / impozitului specific pe cifra de afaceri, cu îndeplinirea condiției prin obținerea unui procent de venituri din aceste activități în total venituri realizate. Acest procent de 95% menține ca activitate principală activitățile reglementate/licențiate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

– Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2022 pentru aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificările ulterioare, și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST, cu modificările și completările ulterioare și luând în considerare că orice prelungire a garanțiilor de stat prin emiterea de acte adiționale la contractele de garantare emise de către administratorii schemelor de ajutor de stat reprezintă în fapt acordarea unui ajutor de stat nou, pentru care nu mai există bază legală europeană și națională în vigoare, se impune completarea acestei ordonanțe în sensul exceptării de la aplicare a creditelor acordate în cadrul programelor guvernamentale de garantare menționate mai sus.

– Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cel care se ocupă de PNDL, programul de stat care dă de la buget bani pentru autoritățile locale, se va muta probabil la Camera Deputatilor, care prin această OUG va asigura , corespunzator cotei din imobilul aflat in administrarea acestuia, utilitatile necesare functionarii corespunzatoare, de la data protocolului de predare-preluare.

Citeşte şi: Categoria de români care ar putea plăti impozit aproape dublu la salariu. De când s-ar aplica noile reguli

DailyBusiness
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
Spynews
Familia Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel Dragomir, declarații sfâșietoare la un an de la tragedie: „Nu este zi să nu plâng de dorul tău!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Fosta fabrică importantă de pe vremea lui Ceaușescu se transformă. Se construiește un hub mixt de birouri în locul platformei industriale
Capital.ro
Ora de vară 2025. Când trecem la ora de vară. Dăm ceasurile înainte cu o oră. Ora 3:00 devine ora 4:00
Playtech.ro
Cea mai ieftină ţară din lume. Plăteşti mai puţin de 9 lei pe o porţie uriaşă de mâncare. Turiştii încă nu ştiu de ea
DailyBusiness
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
Adevarul
Noi date despre sănătatea lui Putin, dezvăluite după ce hackerii au spart computerul unei rude a dictatorului rus
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Ce le-a cerut cu disperare Dana Marijuana magistraților! Cântăreața nu mai suportă arestul preventiv
Spynews
Ce zodii resimt cel mai mult efectele eclipsei de Soare în Berbec. Se anunță o perioadă transformatoare pentru acești nativi
Evz.ro
Vremea de Paște. Vor fi temperaturi neobișnuite în toată țara
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
El este militarul de doar 30 de ani care s-a împușcat în cap în Târgu Jiu. Alex ar fi fost răpus de problemele personale
Cancan.ro
El este Alex Mătușa, militarul care s-a împușcat în cap în Târgu Jiu. Ce l-a împins să recurgă la un asemenea gest extrem
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Buletin cu cip pentru români. Cine îl refuză, plătește TAXĂ în plus
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
omoară misterioasă descoperită cu detectorul de metale, lângă București: „Simțeam că locul acela ar putea ascunde ceva”
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
Cresc pensiile înainte de Paște. Și militarii primesc mai mult în aprilie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dezvăluirile unui român care a luptat în Ucraina. Cât câștigă un luptător în Legiunea Internațională