Guvernul pregătește plafonarea prețurilor la RCA. Câciu: Hotărârea va fi aprobată cel târziu săptămâna viitoare. Am solicitat CEC-ului să îşi depună documentele de autorizare la ASF

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a declarat, marţi, că Guvernul va aproba cel mai târziu săptămâna viitoare hotărârea cu privire la asigurări.

21 mart. 2023, 14:53
Guvernul pregătește plafonarea prețurilor la RCA. Câciu: Hotărârea va fi aprobată cel târziu săptămâna viitoare. Am solicitat CEC-ului să îşi depună documentele de autorizare la ASF

Guvernul pregătește plafonarea prețurilor polițelor RCA. Întrebat dacă este o măsură sustenabilă cea propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ca toate companiile de asigurări să revină la preţurile din martie 2022, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a răspuns că măsura are ca scop protejarea clienților. O hotărâre în acest sens va fi dată cel mai târziu săptămâna viitoare, a mai spus Adrian Câciu.

„Este o măsură cu care să venim pe o perioadă de şase luni, aşa înţeleg, pentru a proteja consumatorii. Astăzi a venit proiectul, eu am fost într-o şedinţă, acum înţeleg că a venit proiectul de la ASF. Detaliile vi le pot da de mâine încolo. Răspunsurile trebuie să le dea totuşi cei de la ASF. Guvernul este pus în situaţia de a lua o măsură pentru a proteja consumatorii. (…) Nu va fi ordonanţă, va fi hotărâre de Guvern şi eu cred că cel mai târziu săptămâna viitoare va fi aprobată de Guvern. (…) Hotărârea de Guvern vine să protejeze consumatorul pe o perioadă de timp în care ASF trebuie să vină cu un plan de acţiune, astfel încât la finalul acestei intervenţii piaţa să funcţioneze în beneficiul consumatorului”, a spus Adrain Câciu, la Palatul Parlamentului.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a adăugat că intervenţia Guvernului trebuie însoţită de un plan de acţiuni al Autorităţii de Supraveghere Financiară pe care să îl înainteze Parlamentului, pentru întărirea legislaţiei în materie de asigurări.

Citește și: Încă un pas în favoarea plafonării prețurilor polițelor RCA. Anunț de ultima oră de la Consiliul Concurenței

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat marţi, în contextul scandalului legat de insolvenţa companiei Euroins şi majorarea poliţelor RCA că a solicitat CEC-ului să îşi depună documentele de autorizare la ASF şi are o lună de zile să se autorizeze.

Adrian Câciu a arătat că în momentul în care începe procedura de autorizare, din ce a discutat în trecut cu preşedintele ASF, Nicu Marcu, ASF va da tot concursul ca autorizaţiile să vină, respectând toate criteriile legale, să vină rapid şi să intre cât mai rapid în piaţă.

Despre riscul declanşării unei proceduri de infringement, ministrul a spus: Nu vreţi să protejăm mai întâi cetăţenii? Eu vreau să văd proiectul şi să ne uităm în concordanţa lui cu legislaţia europeană şi cu modul în care până la urmă corespunde sau nu. Pe de altă parte, este important ca cetăţenii şi companiile să fie protejate de această situaţia”, a spus Câciu, afirmând că relaţia cu Comisia Europeană, pentru piaţa de asigurări, tot ASF-ul o are.

Despre o majorare a poliţelor RCA, ministrul Finanţelor a afirmat că vor vedea care sunt preţurile din piaţă. ”Vedem proiectul de la ASF”, a mai spus Adrian Câciu.

 

Falimentul Euroins este oficial. Până când pot fi depuse cereri de despăgubire și când încep plățile

Euroins, cel mai mare asigurător RCA de pe piață, a intrat oficial în faliment. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să numească FGA ca administrator temporar, în vederea conservării activului.

Conform legilației, păgubiții și clienții Euroins pot începe să depună la FGA cererile de despăgubire imediat după ce decizia de ridicare a autorizației este publicată în Monitorul Oficial, adică de astăzi. Analiza dosarelor și plățile efective pot începe la 60 de zile după publicarea decizie în MO, în timp ce polițele deținute de clienții Euroins expiră automat la 90 de zile după deschiderea procedurii falimentului.

Procedura de faliment se deschide, in general, la cel mult o luna de la decizia ASF, deci politele ar mai fi in vigoare cel mult patru luni, din acest moment.

De menționat că FGA plătește în limita a 500.000 de lei per dosar de daună, cei care sunt vizați de despăgubiri care exced această sumă fiind nevoiți să se înscrie la masa credală, după ce va fi desemnat un lichidator judiciar.