Guvernul prezintă în dezbatere publică pachetul anti-sărăcie

Guvernul va prezenta, miercuri, în cadrul unei dezbateri publice, "Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei", document anunţat în şedinţa Executivului din 10 februarie şi care cuprinde 47 de măsuri anti-sărăcie, concentrându-se mai ales pe măsuri pentru copii.

16 feb. 2016, 18:34
Guvernul prezintă în dezbatere publică pachetul anti-sărăcie

„Avem în România foarte mulţi oameni supuşi riscului de sărăcie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales în mediul rural. (…) Am cerut doamnei ministru Costea, împreună cu domnul vicepremier Dîncu şi cu consilierii mei de la Cancelarie, să vină cu un plan care să canalizeze şi bugetul naţional şi fonduri europene, combinându-le pe măsuri care există deja, dar unele dintre ele sunt insuficient folosite, alte măsuri noi pe care le avem în vedere sau chiar şi proiecte-pilot dezvoltate de anumite structuri neguvernamentale care şi-au dovedit eficienţa şi pe care vrem să le generalizăm. Este o schemă integrată care este organizată pe etape din viaţă, în aşa fel încât să putem oferi un fel de plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie indiferent de vârstă, pornind de la naştere şi până la sfârşitul vieţii”, declara premierul Dacian Cioloş la şedinţa din 10 februarie.

Citeşte şi: Guvernul a lansat pachetul anti-sărăcie. Ce MĂSURI se vor lua

Pachetul este structurat pe grupe de vârstă. Astfel, potrivit planurilor Guvernului, vor fi asigurate ecografii şi screening medical la naştere, suplimente sociale pentru vaccinări, autorităţile se vor asigura că toţi copiii primesc identitate.

Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene la Cancelaria Guvernului explică pachetul anti-sărăcie

Acest guvern nu a vrut să scrie încă o Strategie şi nici nu a vrut să le ignore pe cele existente. De fapt, le-am luat la mână, am scos din ele măsurile care pot fi operaţionalizate, finanţate, demarate şi urmărite pe perioada de viaţă a acestui guvern. Cei care spun că nu gândim strategic confundă gândirea strategică cu vorbăria strategică. Gândirea strategică înseamnă să aduci strategiile în realitate.
 
Firul roşu este dat însă de Ţintele 2020 pe care România le-a asumat faţă de Uniunea Europeană: reducerea numărul de oameni supuşi riscului de excluziune cu 580.000, reducerea abandonului şcolar la 11,3% (era 18% în 2014), creşterea ratei de angajare. Până acum nu a fost clar cum facem aceste lucruri, guvernele nu prea băgau în seamă strategiile. Nu suntem pe traiectoria de atingere a ţintelor 2020 şi încercăm să revenim. Pachetul integrat de combatere a sărăciei face exact asta: culege idei din strategiile sectoriale care ţintesc 2020 plus dintre proiectele cu impact dezvoltate de ONG-uri, le aduce pe masa guvernului, însărcinează clar ministerele plus Cancelaria şi identifică resursele. Acesta e motivul pentru care se numeşte „integrat”, scrie consilierul în Adevarul.