Guvernul promite investiții masive la Mamaia: „Trebuie să concureze cu orice plajă din lume” (FOTO)

Autoritățile statului român continuă proiectele de amenajare a plajelor de pe litoralul Mării Negre. După ce mai multe plaje din stațiunile din Constanța au fost lărgite, Ministerul Mediului și Ordinul Arhitecților caută acum noi soluții prin intermediul unui concurs internațional și a dezbaterilor cu cetățenii.

19 mai 2022, 12:13

Anul trecut, când plaja de la Mamaia a fost lărgită, o mulțime de reacții au apărut în spațiul public. De o parte, negative, din partea afaceriștilor care au concesionat porțiuni de plajă, respectiv din partea clienților nevoiți să stea pe șezlonguri mult prea departe de mare. De cealaltă parte, cei care au preferat să stea pe direct pe nisip, dar și practicanții sporturilor de vară au privit cu multă încântare lărgirea plajei din stațiunea „regină” a litoralului românesc.

În anii precedenți, plaje din diverse stațiuni au fost lărgite. Printre ele, cele din stațiunea Eforie Nord, iar în prezent se desfășoară lucrări similare și în alte stațiuni.

Acum, Guvernul urmărește să treacă la pasul următor în vederea amenajării stațiunii Mamaia. Ministerul Mediului a anunțat că turiștii sunt invitați să completeze până pe data de 10 iunie 2022 o serie de chestionare, parte a unui proces de consultare publică cu cetățenii. În plus, societatea civilă va putea să discute față în față cu aleșii locali, pentru stabilirea celor mai bune soluții.

 

Angajamentul Ministerului Mediului cu privire la plaja din Mamaia

 

În documentele atașate de Ministerul Mediului, turiștii sunt consultați cu privire la accesul pietonal pe plajă – dacă este sau nu dificil, facilități precum dușurile, toaletele, zonele pentru copii, cu vegetație, plus alte servicii care ar putea fi incluse pe plajă.

„Soluția care va fi aleasă pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia va trebui să răspundă așteptărilor publicului, dar și locuitorilor din Constanța. Avem deja parteneriatul încheiat cu Ordinul Arhitecţilor pentru a amenaja această plajă nouă.

Ne dorim să creăm o plajă complet diferită, dar care să poată concura cu orice plajă din lume, astfel încât să poată fi exploatată corespunzător, în total echilibru cu ceea ce înseamnă arhitectură modernă, protejarea naturii și a biodiversității.

Sper că aceste chestionare vor fi completate de cât mai mulți cetățeni astfel încât să putem contura o soluție ideală pentru plaja din Mamaia, care să devină o atracție nu numai pentru români, dar și pentru turiștii din alte țări”, a declarat ministrul Tanczos Barna, de la Mediu.

Chestionarul dedicat localnicilor poate fi completat aici.

Chestionarul dedicat turiștilor poate fi completat aici.