Guvernul României a semnat o scrisoare de intenţie în vederea importului de tehnică militară de la compania americană producătoare a avioanelor de luptă F-35

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu vicepreşedintele pentru afaceri internaţionale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli, context în care au fost analizate oportunităţile de a consolida componenta economică a Parteneriatului strategic cu SUA, fiind prezentate iniţiativele Lockheed Martin în domeniul cooperării industriale şi de cercetare-dezvoltare, alături de companiile şi instituţiile româneşti.

18 mai 2022, 20:26
Guvernul României a semnat o scrisoare de intenţie în vederea importului de tehnică militară de la compania americană producătoare a avioanelor de luptă F-35

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a subliniat importanţa sprijinului acordat de Statele Unite ale Americii din perspectiva accesului la tehnologie performantă în domeniul apărării, precum avioane multi-rol, sistemele Himars, Patriot sau bateriile anti-rachetă de la Marea Neagră.

„Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Economiei conlucrează strâns pentru ca industria de apărare românească să aibă capacitatea gestionării cooperării cu partenerii trans-atlantici. În acest sens, creşterea bugetului apărării la 2,5 la sută din PIB, începând cu anul viitor, va oferi noi oportunităţi de finanţare industriei de profil”, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Miercuri, ministrul Economiei şi doi vicepreşedinţi ai companiei Lockheed Martin, Ray Piselli şi Dennis Goege, au semnat miercuri o scrisoare de intenţie prin care firma americană îşi exprimă disponibilitatea de a încheia parteneriate cu statul român pentru investiţii în industria aeronautică din România.

Citeşte şi: Ciolacu vrea sistem de impozitare ca în SUA: „Nu puteţi să îmi spuneţi că toți sunt tâmpiţi pentru că au un sistem progresiv de impozitare în Spania, Olanda, Germania”

„Am semnat astăzi o scrisoare de intenţie, un document prin care una dintre cele mai mari companii din industria aeronautică din lume îţi reconfirmă interesul pentru viitoare parteneriate sau proiecte cu statul român. Lockheed Martin este implicat de 25 de ani în diverse proiecte în România, tocmai de aceea semnarea acestei scrisori consolidează parteneriatul nostru. Vă mărturisesc, am discutat cu cei de la Lockheed Martin şi cu francheţe le-am expus disponibilitatea Ministerului Economiei de a discuta despre colaborări care să se reflecte în economia României. Îmi doresc să văd cât mai repede Centrul Regional de Echipare şi Întreţinere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală, aici în România şi să discutăm despre lucruri concrete”, a spus ministrul Florin Spătaru.

„Obiectivul nostru este să identificăm noi sfere de cooperare, în afară de iniţiativele deja anunţate precum Romaero şi Aerostar, inclusiv în sectorul noilor tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială şi sistemele aeriene fără echipaj, printre altele”, a declarat Ray Piselli, Vicepreşedintele Lockheed Martin.

La expoziţia Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA), compania americană Lockheed Martin a expus un simulator pentru aeronava de generaţia a V-a F-35 Lightning II.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Pregătim un nou pachet de măsuri economice”. Prioritățile asumate de Guvernul Nicolae Ciucă