Guvernul rus sprijină cu 6,6 miliarde de dolari două bănci de stat afectate de sancţiuni

Ministerul rus de Finanţe a anunţat luni că va achiziţiona acţiuni în valoare de 239 miliarde ruble (6,6 miliarde de dolari) la băncile de stat VTB Bank şi Russian Agricultural Bank (Rosselkhozbank), cea de a doua, respectiv a cincea mare bancă din Rusia, pentru a le ajuta să facă faţă încetinirii economiei şi sancţiunilor occidentale care le-au tăiat accesul la pieţele de capital din străinătate, transmite RIA Novosti, potrivit Agerpres.

25 aug. 2014, 15:28
Guvernul rus sprijină cu 6,6 miliarde de dolari două bănci de stat afectate de sancţiuni

SUA şi UE nu recunosc anexarea Crimeei la Rusia şi, începând din luna martie, au impus mai multe valuri de sancţiuni împotriva unui număr de politicieni ruşi, oameni de afaceri, bănci şi companii ruseşti.

Ministerul rus de Finanţe a anunţat luni că va achiziţiona acţiuni în valoare de 239 miliarde ruble (6,6 miliarde de dolari) la băncile de stat VTB Bank şi Russian Agricultural Bank (Rosselkhozbank).

Ministerul rus de Finanţe a precizat că banii vor veni de la Fondul naţional de investiţii, un fond de rezervă dotat cu 86 de miliarde de dolari, iar cele două bănci vor emite acţiuni preferenţiale în schimbul ajutoarelor guvernamentale. Acţiunile nu vor fi tranzacţionate pe piaţa liberă şi nici nu vor fi parte dintr-un indice bursier.

Citeşte şi Rusia mai are ce să MĂNÂNCE doar pentru DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Decizia guvernului de la Moscova de a sprijini băncile ruseşti de stat vine după ce sancţiunile occidentale au provocat dificultăţi pentru unele din aceste bănci. Săptămâna trecută VTB a anunţat că în prima jumătate a acestui an a înregistrat un profit sub aşteptări de cinci miliarde de ruble (138 de milioane de dolari), mai puţin de un sfert faţă de profitul de 27,6 miliarde de ruble (762 milioane de dolari) în perioada similară a anului trecut.

Citeşte şi Fructul oprit în războiul sancţiunilor: Polonia vrea să cumpere MERELE INTERZISE din Rusia