Guvernul se pregăteşte pentru încă un eşec: Un singur reactor nou la Cernavodă

În cazul în care investitorii nu se vor arăta interesaţi să participe la construirea reactioarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, planul de rezervă al Guvernului include şi varianta construirii unui singur reactor.

RomaniaTV.net
05 mart. 2012, 11:26
Guvernul se pregăteşte pentru încă un eşec: Un singur reactor nou la Cernavodă

Statul român aşteaptă data de 15 martie pentru a primi oferte de la investitori legate de construcţia celor două reactoare de la Cernavodă şi, în cazul în care nu va avea nici o certitudine, există inclusiv posibilitatea ca proiectul de la Cernavodă să continue cu un singur reactor, potrivit unei declaraţii făcute de Ministrul Economiei, Lucian Bode, pentru Hotnews.

“În condiţiile în care până în 15 martie nu avem o certitudine, avem trei variante. Prima este prelungirea procesului cu unele modificări, care nu ţin doar de componenta economică. Vrem să dăm posibilitatea investitorilor să intre cu echipamente, tehnologie. A doua variantă: sistăm proiectul şi reluăm procedura. A treia variantă: Renunţăm la proiect şi ne concentrăm pe realizarea reactorului 3” a spus Bode pentru Hotnews. Ministrul a adăugat că agreează prima variantă.  

De mai bine de şase ani, România tot încearcă să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, în sistem de partanereiat public-privat. Iniţial, guvernul, prin Nuclearelectrica, a spus că va fi acţionar minoritar în proiectul de patru miliarde de euro, şi mai mulţi investitori străini de talie mare au intrat în compania Energonuclear, cea care urma să se ocupe de proiect. Ulterior, s-au retras: şi CEZ şi RWE şi Gaz de France şi Iberdrola, pentru că statul s-a răzgândit şi a spus că vrea participaţie majoritară în proiect. De principiu, acum au mai rămas interesaţi doar Enel şi ArcelorMittal. De ceva vreme se discută despre alţi doi investitori asiatici, companiile Korea Nuclear şi China Nuclear Power Engineering.