Guvernul se reunește joi într-o ședință excepțională. Aprobarea OUG care va crește salariile profesorilor, pe ordinea de zi

Guvernul se întrunește joi într-o ședință excepțională pentru a aproba OUG care va crește salariile profesorilor. În ciuda faptului că sindicatele din Educație au refuzat propunerea conținută de actul normativ, liderii coaliției de guvernare spun că aprobarea OUG va detensiona situația din sistemul de învățământ.

01 iun. 2023, 08:42
Guvernul se reunește joi într-o ședință excepțională. Aprobarea OUG care va crește salariile profesorilor, pe ordinea de zi
Guvernul se reunește joi într-o ședință excepțională. Aprobarea OUG care va crește salariile profesorilor, pe ordinea de zi

Guvernul se reunește joi într-o ședință excepțională. Miercuri seară, sindicaliștii din Educație au anunțat că au refuzat oferta guvernanților și că profesorii continuă greva.

Citește și Greva profesorilor continuă. Sindicatele au anunțat că nu acceptă acordul propus de premierul Ciucă și girat de președintele Iohannis: ”Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere”

Guvernul se reunește joi într-o ședință excepțională

Şedinţa de Guvern despre care premierul Nicolae Ciucă spune că este una excepțională este programată la ora 12.00. Singurul punct care se află pe ordinea de zi este aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

”Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ. Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ.

Documentul prevede:

Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;

b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Proiectul de lege prevede ca majorările salariale ale profesorilor să fie suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Anterior, această ofertă a fost prezentată de reprezentanții Guvernului liderilor sindicali, care la rândul lor, au trimis-o în teritoriu, însă salariații din sistem au respins această propunere și au decis să continue greva.

Citește și EXCLUSIV George Simion despre greva profesorilor: „Guvernul i-a considerat asistaţi sociali, săraci cu care nu trebuie discutat, oferindu-le cupoane”