Guvernul sesizează Parchetul pentru finanţarea nelegală de Cabinetul Boc a stadionului „Ion Moina”

Corpul de Control al primului-ministru a sesizat Parchetul în legătură cu unele nereguli care s-ar înregistra în legătură cu iniţierea, elaborarea, avizarea, prezentarea şi adoptarea Hotararii Guvernului nr. 1378/2010 privind finanţarea stadionului de la Cluj.

RomaniaTV.net
08 nov. 2014, 10:23
Guvernul sesizează Parchetul pentru finanţarea nelegală de Cabinetul Boc a stadionului „Ion Moina”

Peste 13 milioane de euro au fost daţi în anul 2010 pentru construirea unui stadion din Cluj, dar fără a fi respectate procedurile de rigoare şi fără a fi prezente toate avizele necesare, se arată într-un raport al Corpului de Control al prim-ministrului. Printre semnatarii proiectului se numără Traian Igaş, Gheorghe Ialomiţianu, dar şi premierul Emil Boc.

Practic, proiectul a intrat în şedinţa de guvern fără să parcurgă traseul normal şi fără să aibă avizele necesare.

Corpul de Control al Guvernului, trimis să verifice retrocedări din Sibiu

Actul incriminat este „Hotărârea de Guvern nr. 1378/2010 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, pentru judeţul Cluj”. Acest act normativ a fost adoptat în şedinţa de Guvern din data de 28 decembrie 2010 şi a fost alocată suma de 60 milioane lei. Suma era destinată pentru finanţarea stadionului Ion Moina, la standarde internaţionale, respectând normele UEFA şi FIFA.

Nota de fundamentare a proiectului a fost semnată de către ministrul Internelor, Traian Igaş, de către ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu şi de către premierul Emil Boc.

Potrivit raportului, alocarea sumei s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor legale întrucât Traian Igaş, ministrul de Interne, a semnat proiectul de hotărâre de Guvern fără a respecta prevederile legale. Astfel, nu a fost respectată procedura ministerului în domeniul elaborării proiectelor de acte normative. De asemenea, nu s-a solicitat avizul Ministerul Finanţelor Publice, în condiţiile în care acest aviz este obligatoriu.

DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Guvernul a sesizat DNA încă din septembrie cu privire la terenurile din Bacău

O altă neregulă a fost semnalată la nivelul Ministerului Finanţelor Publice. Ialomiţianu a semnat proiectul fără ca acest proiect să fie transmis structurilor de specialitate din interiorul ministerului, în vederea analizării şi avizării.

De asemenea, nota de fundamentare a proiectului nu a avut temei juridic sau faptic deoarece nu a fost menţionat cuantumul sumei solicitate, nu a fost prezentat caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor etc.

Concluzia este că există suspiciuni de infracţini penale, astfel înct a fost sesizat Parchetul în acest caz.