Guvernul Statelor Unite anunţă că impune noi restricţii împotriva Cubei

Guvernul SUA a anunțat miercuri noi restricții împotriva Cubei, care vin să pună în practică angajamentul președintelui Donald Trump de a anula măsurile administrației precedente luate de Barack Obama vizând apropierea de regimul de la Havana.

08 nov. 2017, 16:16
Guvernul Statelor Unite anunţă că impune noi restricţii împotriva Cubei

În urma modificărilor care urmează să intre în vigoare joi, persoanele fizice și juridice din SUA nu vor mai avea voie să facă tranzacții financiare „directe” cu entități cubaneze controlate de serviciile militare, de informații și securitate.

Departamentul de Stat american a publicat și lista acestor entități, între care se numără Grupul de administrare a întreprinderilor Gaesa, puternicul conglomerat al armatei care controlează între altele o parte din industria turistică a Cubei, aflată în plin avânt.

Americanii vor putea „să călătorească în continuare în Cuba și să susțină micile întreprinderi particulare” din insulele Caraibe. Totuși, emiterea permiselor de călătorie în scop „cultural” în Cuba, un motiv frecvent invocat pentru a face turism, va fi restricționată, astfel de voiaje urmând să se facă doar „sub auspiciile unei organizații” cu sediul în SUA, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Atacuri sonice care au provocat surditate diplomaţilor americani: Havana îi cere Washington-ului să spună adevărul

„Ne-am întărit politica privind Cuba pentru a limita accesul armatei cubaneze la activități economice și pentru a încuraja guvernul (de la Havana) să se îndrepte către o mai mare libertate politică și economică pentru poporul cubanez”, se arată într-un comunicat semnat de ministrul american al comerțului, Steven Mnuchin.

Relațiile dintre SUA și Cuba s-au tensionat în ultimele luni din cauza misterioaselor „atacuri acustice” care au afectat sănătatea a 24 de diplomați americani aflați în post la Havana, în urma cărora Washingtonul și-a redus personalul diplomatic din insulă.


loading...
Partenerii noștri