Guvernul prelungeşte înregistrarea votului în Diaspora. Viorica Dăncilă: Termenul va fi extins până la 15 septembrie

Guvernul se reuneşte joi în şedinţă, premierul Viorica Dăncilă anunţând că agenda va include un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea termenului de înregistrare a cetăţenilor români care doresc să voteze din străinătate la alegerile prezidenţiale.

RomaniaTV.net
12 sept. 2019, 05:04
Guvernul prelungeşte înregistrarea votului în Diaspora. Viorica Dăncilă: Termenul va fi extins până la 15 septembrie

UPDATE.  Înscrierea alegătorilor din străinătate pentru alegerile prezidenţiale, ca alegători prin corespondenţă sau ca alegători la o secţie de votare, a fost prelungită până la 15 septembrie, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Până joi s-au înregistrat peste 36.000 de alegători pentru votul prin corespondenţă.

Nelu Barbu a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern că s-a adoptat o ordnanţă care modifică unele aspecte din procesul electoral.

”Printre aspectele propuse spre reglementare prin acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă se numără stabilirea datei de 15 septembrie 2019, termen limită pentru înregistrare a cetăţenilor români cu drept de vot din străinătate ca alegători prin corespondenţă, respectiv ca alegător la o secţie de votare organizată în străinătate. Sunt şi alte aspecte propuse spre reglementare prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă. Sunt reglementări privind modul în care sunt desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi locţiitorii acestora, termenele în care se fac aceste numiri, de exemplu, cu 45 de zile înaintea primei zile a votării în străinătate se finalizează această procedură până cel mai târziu cu 15 zile înaintea primei zile a votării în străinătate”, a anunţat, joi, Nelu Barbu.

Acesta a precizat că s-au introdus prevederi privind câteva obligaţii pentru preşedintele biroului electoral al secţiei de votare din străinătate, locţiitorul acestuia şi membrii biroului.

”Mai sunt stabilite şi anumite reguli privind modul în care sunt remunerate caer participă la acest proces din partea biroului electoral din străinătate”, a mai spus Nelu Barbu.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, până joi la ora 1.00, s-au înscris 34.763 de alegători pentru vot la secţia de votare şi 36.724 de alegători pentru votul prin corespondenţă.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care termenul limită pentru înregistrarea cetăţenilor români cu drept de vot în străinătate în Registrul electoral, pentru alegerile prezidenţiale, va fi extins până la 15 septembrie.

„Vom adopta măsuri pentru a asigura cetăţenilor români din Diaspora dreptul la vot şi o mai bună organizare a alegerilor care vor avea loc în această toamnă. Modificăm termenului limită pentru înregistrarea cetăţenilor români cu drept de vot în străinătate ca alegători prin corespondenţă, respectiv ca alegător la o secţie de votare organizată în străinătate. Acest termen va fi extins până la 15 septembrie, pentru a da posibilitatea cât mai multor români din afara graniţelor ţării să se înscrie în Registrul electoral pentru alegerile prezidenţiale din acest an”, a spus Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a adăugat că, pentru o bună organizare a scrutinului din această toamnă, ordonanţa de urgenţă care va fi adoptată pe acest subiect include şi măsuri privind desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, atribuţiile acestora şi asigurarea cadrului legal pentru plata tuturor indemnizaţiilor membrilor birourilor de votare.

______

„Proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că termenul de înregistrare a cetăţenilor români ca alegători în străinătate se finalizează în data de 15 septembrie 2019 va fi supus de urgenţă adoptării Guvernului în şedinţa de joi, iar AEP a luat hotărârea de a menţine aplicaţia deschisă înregistrărilor”, a precizat, miercuri, Viorica Dăncilă.

Premierul a anunţat, totodată, că va încerca să găsească o soluţie astfel încât angajaţii din ministerele care au aparţinut ALDE să îşi primească salariile. Potrivit unor surse politice, este vorba despre adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care secretarii generali din ministere vor primi drept de semnătură ca ordonatori de credite.

„Mâine (joi – n.r.) voi avea şedinţă de guvern şi voi încerca să găsesc o soluţie astfel încât oamenii să îşi primească salariile. Oamenii nu trebuie să fie victime ale deciziilor politice. Aşa cum am găsit o soluţie ca să îşi primească pensiile, şi mâine voi căuta o soluţie ca oamenii să îşi primească salariile. Dincolo de lupta aceasta politică, dincolo de orgoliul unora, sunt oameni care trăiesc de la salariu la salariu şi nu trebuie să ne jucăm cu astfel de lucruri, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate”, a afirmat Viorica Dăncilă la Palatul Victoria.