Guvernul va debloca posturi în sistemul public

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a anunţat că premierul a dat instrucţiuni pentru deblocarea unor posturi în diplomaţie prin derogare de la regula de o angajare la şapte plecări din sistem, informează Mediafax. Vicepremierul Florin Georgescu a precizat că, în ansamblul sectorului public, regula se menţine pentru a nu fi depăşită anveopa salarială convenită cu FMI.

RomaniaTV.net
16 mai 2012, 09:30
Guvernul va debloca posturi în sistemul public

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a anunţat că premierul Ponta „a dat instrucţiuni” ca la MAE, dar „şi la alte ministere” să se facă o deblocare a angajărilor, dincolo de regula cu un nou angajat la şapte plecaţi, respectându-se însă anvelopa bugetară a costurilor cu personalul convenită cu FMI.

„Primul-ministru a dat instrucţiuni, nu numai la Externe, ci şi la alte ministere, să aibă loc o deblocare în sensul că se pot face angajări. Şi noi vom face (…) Dincoace de acea regulă cu 1 la 7. Dacă ne uităm bine în negocierile cu FMI care sunt mereu invocate, acolo este o limită pusă la anvelopa financiară a posturilor, nu la efectivul de posturi. Şi atunci în aceeaşi anvelopă financiară poţi să te mişti”, a afirmat ministrul Marga, răspunzând întrebărilor la finalul reuniunii consilierilor economici.

El a adăugat că anvelopa financiară pentru costurile cu personalul e „cea stabilită prin legea bugetului şi rectificările care au fost şi care vin”.

Întrebat câte posturi vor fi scoase la concurs în MAE, el a arătat că încă nu s-a făcut o evaluare, dar prioritate trebuie acordată celor din misiunile diplomatice.

Anterior, în discursul susţinut în faţa consilierilor economici din misiunile externe ale României, Marga arătase că nu e normal ca, în urma tăierilor de personal efectuate în ultimii ani în MAE din cauza austerităţii, aceştia să fie folosiţi pentru chestiuni de gospodărire ale ambasadelor, la fel cum nu e normal ca în reprezentanţele diplomatice să fie un singur angajat, care să fie şi administrator sau portar.

„Ştim ce avem de făcut, şi anume ca reprezentantul economic să nu fie folosit pentru chestiuni de gospodărie a Ambasadei, să fie folosit conform competenţelor, aceasta este crucial. Pe de altă parte, mai ştim că sunt misiuni unde şeful de misiune este şi administrator, este poate chiar şi portar. Foarte curând vom interveni pentru normalizarea acolo unde sunt relaţii sau e un potenţial de relaţii economice semnificativ. Ştim constrângerile determinate de politica de austeritate, dar trebuie spus că în unele locuri tăierile costă mai mult decât asigurarea de posturi care să aibă eficienţa necesară. Vă asigur că ne gândim la aceasta şi domnul prim-ministru chiar a dat instrucţiuni în sensul de a se debloca posturile, desigur rămânând în cadrul anvelopei financiare care este negociată cu FMI şi care este binecunoscută celor de faţă”, a spus ministrul de Externe.

Unele ministere sau instituţii ar putea să facă angajări peste nivelul negociat cu instituţiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va păstra regula o angajare la şapte plecări, a declarat miercuri vicepremierul Florin Georgescu.”Nu se va face nicio derogare. Ne încadrăm în raportul de 1 la 7, dar s-ar putea face diferenţieri de la minister la minister. Undeva vom putea avea 1 la 10 şi în altă parte 1 la 5. Nu putem ieşi din cadrul negociat cu instituţiile financiare internaţionale, pentru că acesta este un semnat de credibilitate”, a spus Georgescu, după întâlnirea cu consilierii economici externi.

În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.

Decizia a fost menţinută atât în 2010, cât şi în 2011, iar strategia fiscal-bugetară a Guvernului prevede că politica de blocare a angajărilor în sistemul public, prin ocuparea unui singur post din şapte vacantate, va fi menţinută şi în acest an.