Guvernul va dezbate, în a doua lectură, elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Guvernul a dezbătut, în primă lectură, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cu două zile înainte, avuse loc la Palatul Cotroceni o şedinţă de lucru a preşedintelui Klaus Iohannis pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, vicepremierul Hunor Kelemen şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea.
George Russo
31 mart. 2021, 08:28
Guvernul va dezbate, în a doua lectură, elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, în a doua lectură, modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de relansare şi rezilienţă (PNRR) necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

„În ceea ce priveşte termenul ‘relansare’ se impune înlocuirea cu ‘redresare’ în denumirea Planului naţional de relansare şi rezilienţă, în vederea corelării cu Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă. De asemenea structura planului se impune a fi modificată prin instituirea a şase piloni de investiţii, în vederea corelării cu acelaşi regulament, cu abrogarea pe cale de consecinţă a reglementărilor ce privesc proiecte şi domenii de intervenţie. Având în vedere urgenţa în definitivarea şi asumarea la nivel naţional a Planului naţional de redresare şi rezilienţă şi ţinând cont de perioada de timp foarte scurtă până la termenul asumat, se impune mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană, în vederea aprobării PNRR”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Totodată, se spune în acelaşi document, având în vedere că perioada de implementare a Planului naţional de redresare şi rezilienţă este relativ scurtă, pentru proiectele de investiţii este necesară „flexibilizarea mecanismului de avizare de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a proiectelor propuse de beneficiari, prin eliminarea termenului de 10 zile, precum şi prin introducerea în acest mecanism a ministerelor coordonatoare pentru reforme”.

Guvernul a discutat pe 19 martie, în primă lectură, Planul naţional de redresare şi rezilienţă

„Avem astăzi, pentru dezbatere publică, un Plan naţional de redresare şi rezilienţă care reprezintă priorităţile României astăzi. Alocăm resurse importante pentru infrastructură rutieră şi feroviară, dar şi autostrăzi. Bineînţeles, reţeaua de gaze. Vrem să construim spitale noi, spunem foarte clar în acest program. Şi, bineînţeles, şi măsuri sociale. Deci, acordăm importanţă tuturor priorităţilor. O reformă de care România avea nevoie „, a precizat premierul Florin Cîţu la finalul şedinţei de guvern din 19 martie, conform Agerpres.

La rândul său, vicepremierul Dan Barna a explicat că PNRR are „şase piloni, (…) şase axe principale, pe care sunt alocaţi aproape 30 de miliarde de euro disponibili pentru România de la nivel european”.

” Vorbim de tranziţia verde, de transformarea digitală, de partea aceea de competitivitate şi dezvoltare inteligentă. Mai este un pilon legat de coeziunea socială, foarte important, partea de sănătate – tema cea mai acută în dezbaterea publică în această perioadă şi bineînţeles, şi un pilon dedicat politicilor pentru generaţiile următoare, partea cea mai vizibilă şi explicită de viitor”, a declarat Dan Barna.

* În şedinţa de miercuri a Guvernului urmează să fie aprobat şi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat la Bucureşti, la 5 septembrie 2020.

* Totodată, Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de incendiul produs pe 7 ianuarie în cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, din judeţul Harghita.

* Printr-un alt proiect de hotărâre, Guvernul va modifica şi completa HG nr. 230/2003 privind delimitarea rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi parcurilor naturale şi constituirea administraţiilor acestora.

„Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului are drept scop modificarea limitei sudice a Parcului Naţional Munţii Rodnei, prin eliminarea din suprafaţa acestuia a suprafeţei care se află pe limita sudică a Parcului Naţional Munţii Rodnei, reprezentată de suprafaţa exploataţiei miniere Anieş-Valea Secii, drumurile de acces la aceasta şi zona tampon, în lăţime de 100 de metri pe toată lungimea de grăniţuire între suprafaţă exploatării miniere şi Parcul Naţional Munţii Rodnei”, se explică în nota de fundamentare a proiectului.

* Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi proiecte de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Citeşte şi: Avocatul Poporului aruncă bomba: 20 de hotărâri emise în 2021 de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu apar în Monitorul Oficial

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare