Guvernul vrea să încheie un nou acord preventiv cu FMI pentru perioada 2013-2015

Guvernul intenţionează să încheie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un nou acord de tip preventiv, probabil cu o durată tot de doi ani, pentru perioada 2013-2015, a declarat, la Guvern, ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 14:14
Guvernul vrea să încheie un nou acord preventiv cu FMI pentru perioada 2013-2015

„Este prematur să vorbim acum despre sume, dar importantă este decizia de natură strategică vizând un termen mediu. Vorbim de un acord care probabil va fi tot pe doi ani, 2013-2015”, a spus Georgescu.

Declaraţia a fost făcută cu doar câteva zile înainte ca delegaţia comună FMI, CE şi Banca Mondială să vină la Bucureşti pentru a discuta cea de-a şasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut, având pe ordinea de zi negocierea mai multor măsuri fiscale propuse de Guernul Ponta şi analizarea proiectului de buget pentru 2013.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că România ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi să menţină şi anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituţie financiară.

Delegaţia comună a FMI, Comisiei Europeane şi Băncii Mondiale şi-a amânat vizita în România, programată să înceapă pe 24 iulie, în săptămâna care urmează să se desfăşoare referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu, din 29 iulie. Experţii internaţionali vor sosi în România în 31 iulie şi vor încheia misiunea pe 13 august.

Cea de-a şasea revizuire va fi prima condusă de olandezul Erik de Vrijer, care l-a înlocuit în vară pe americanul Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a României în ultimii trei ani.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. În urmă cu două săptămâni, Banca Mondială a aprobat un memorandum de înţelegere cu România în urma căruia instituţia a pus la dispoziţie o linie de credit de 1 miliard de euro. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.

România ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi să menţină şi anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituţie financiară, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

„Din punctul meu de vedere, cred că este bine ca România să aibă în continuare, şi anul viitor, un acord de tip preventiv cu FMI”, a spus Victor Ponta.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru fonduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.