Guvernul vrea să oprească debranşările de la reţelele de termoficare

Publicat: Duminică, 10 Februarie 2019 09:00 // Actualizat: Duminică, 10 Februarie 2019 09:00 // Sursa: romaniatv.net

Investiție masivă a guvernului în sistemul de încălzire centralizată pentru ca românii să nu se mai debranșeze. Un proiect de ordonanță de urgență stabilește pentru perioada 2019 - 2025 un necesar de aproximativ 3,1 miliarde euro, dintre care 1,8 miliarde euro sunt necesari numai pentru capitală.

Debranşarea din sistemul centralizat de încălzire urmează să fie interzisă prin lege, foarte curând. Măsura este predictibilă, după ce Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor a votat respingerea solicitării preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se impun restricţii celor care vor să plece din sistemul centralizat de termoficare.

Cea mai importantă prevedere a legii, care va merge acum pentru vot final în plenul Camerei Deputaţilor - cameră decizională, este că debranşările de blocuri şi deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare (SACET) nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localităţi decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.

Practic, primarii vor fi obligaţi să decidă care sunt zonele unitare de încălzire (de obicei cartierele aglomerate, cu blocuri), iar în cadrul acestora nu se va mai aproba nici o debranşare. În prezent, în Suceava sunt racordaţi la sistemul centralizat aproape 20.000 de consumatori (familii), adică aproximativ 45% din populaţia municipiului.

Potrivit noii legi, la articolul 30, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:

„Art.30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu care nu se află în zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se va face în următoarele condiţii cumulative: a) acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale; b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află în zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;

b) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte."
Potrivit noii legi a asociaţiilor de proprietari, recent intrată în vigoare, pentru aprobarea în adunarea generală a modificării instalaţiilor interioare dintr-un condominiu este nevoie de votul majorităţii, adică a două treimi din numărul membrilor asociaţiei.

În cererea sa de reexaminare a proiectului de lege, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că interdicţia debranşării în anumite zone poate prejudicia atât beneficiarii, cât şi companiile ce activează în domeniul soluţiilor de energie termică alternative celor centralizate.

Taxă de mediu pentru centralele termice individuale de apartament pe gaze naturale

O altă schimbare propusă de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este introducerea unei taxe de mediu pentru centralele termice individuale de apartament pe gaze naturale.

Introducerea acestei taxe a fost discutată inclusiv în cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naţionale.
Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), capacitatea centralelor termice individuale instalate în apartamentele din România a crescut cu aproape 62% în interval de 3 ani.
Problematică este concentrarea mult prea mare de centrale individuale de apartament în zonele urbane, iar efectul acesteia este creşterea emisiilor de dioxid de carbon.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
centrale debransare factura caldura RADET termoficare
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 feb 16:11
Răspunde | Votează email 0 email
cetatean
cucuri...multi da ... dardaie si platesc scup frigul din locuinta(apa rece temperaturi scazute, raceli.boli...) ptr ca le este lene(la unii) sa gandeasca, sau nu (mai)pot!
10 feb 13:46
Răspunde | Votează email -4 email
Mihai
Guvernul Bolsevic Dragnea ar vrea multe,dar atunci Romania ar trebui sa redevina Republica Socialista Romania cu acte in regula.Numai atunci statul impunea cetatenilor sai preturi unice si servicii furnizate de intreprinderile comuniste.Daca romanii vor accepta asa ceva inseamna ca isi merita soarta si sa ramana pe veci bransati la termoficarea comnuista.
1
EUR
4.7525
RON
19 Mar
noapte 8 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H